Een belangrijke waarborg voor mensenrechten is digitale versleuteling of encryptie. Daardoor kunnen derden jouw berichten niet zomaar onderscheppen en lezen.

Versleuteling

Communicatie-apps, zoals Signal en WhatsApp, versleutelen de communicatie van jou en je contacten. Zo kunnen anderen jouw berichten niet lezen. Versleuteling is belangrijk voor het respecteren van de mensenrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting en het recht op privacy.

Een belangrijke waarborg voor mensenrechten is digitale versleuteling of encryptie. Apps zoals WhatsApp en Signal versleutelen de communicatie tussen gebruikers. Daardoor kunnen derden jouw berichten niet zomaar onderscheppen en lezen. Dat moet zo blijven.

Amnesty vindt dat overheden terughoudend moeten zijn in het beperken van de mogelijkheden van burgers om hun digitale communicatie en data te laten versleutelen. Digitale versleuteling is een belangrijke voorwaarde voor de bescherming van mensenrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting en het recht op privacy.

Sinds de openbaringen van klokkenluider Edward Snowden in 2013 over massasurveillance door westerse inlichtingen- en veiligheidsdiensten maakt Amnesty International zich hard voor de digitale rechten en internetvrijheden van burgers wereldwijd.

© Nadia Bormotova
Verzwakken van versleuteling

Uit een rapport over versleuteling, anonimiteit en mensenrechten van de Verenigde Naties blijkt dat sommige landen digitale versleuteling verbieden of opzettelijk verzwakken. Dit laatste gebeurt onder andere door technologiebedrijven te verplichten zogenaamde ‘achterdeurtjes’ in hun software in te bouwen waar de overheid in kan.

Andere methoden zijn het verplichten van het vooraf afstaan van een reservesleutel aan bijvoorbeeld de overheid zodat die altijd bij de berichten kan of een straf als je je berichten niet onsleutelt wanneer de overheid dat vraagt.

Amnesty’s oproep

Amnesty heeft veel zorgen over de gevolgen van het verzwakken van digitale versleuteling voor mensenrechten en de veiligheid van activisten wereldwijd. Versleuteling is een belangrijke voorwaarde voor de uitoefening van mensenrechten, waaronder de vrijheid van meningsuiting en het recht op privacy. Digitale versleuteling van digitale data moet niet worden verboden maar juist worden gestimuleerd.

Meer over dit onderwerp