Vluchtelingenkamp bij de grens tussen Hongarije en Servië (2016).
© Amnesty International

Migranten gedemoniseerd

De Hongaarse autoriteiten doen er alles aan om migranten, vluchtelingen en asielzoekers te demoniseren en tegen te houden. Zo zei president Orbán in januari 2018 in een interview met de Duitse krant Bild: ‘We zien deze mensen niet als islamitische vluchtelingen, we zien hen als islamitische indringers.’

Hoewel dat in strijd is met Europese wetgeving worden asielaanvragen van vluchtelingen die via Servië in Hongarije zijn binnengekomen onmiddellijk afgewezen. Vluchtelingen van wie de eerste aanvraag is afgewezen, verliezen hun recht op eten. Maatschappelijke organisaties is het verboden om eten aan vluchtelingen te geven. The Hungarian Helsinki Committee is al voor tien zaken naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens gestapt. Het hof oordeelde steeds dat de regering vluchtelingen onmiddellijk voedsel moet geven.

Containerkampen

In maart 2017 werden nieuwe regels van kracht, waardoor vluchtelingen vastgehouden mogen worden in overgangszones bij de grens met Servië. De migranten mogen niet doorreizen totdat hun asielprocedure is afgerond en worden ondergebracht in containerkampen. Premier Orbán wil hiermee het aantal vluchtelingen terugdringen.

In 2015 werd de grens met prikkeldraad afgesloten om vluchtelingen, migranten en asielzoekers tegen te houden. Bovendien kwam er een wet waardoor mensen die ‘zonder toestemming’ toch de grens overstaken tot 3 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen of worden uitgezet. Ook werd het ‘beschadigen van het hek’ en het ‘helpen een ander persoon de staatsgrens over te steken’ strafbaar met een celstraf tot 5 jaar.

Meer over dit onderwerp