Voor deze mensen komen we dit jaar in actie.

Uncle Pabai en Uncle Paul (Australië) 

De voorouders van Uncle Pabai en Uncle Paul woonden duizenden jaren op eilanden in de Torres Strait, in het noorden van Australië. Nu loopt hun manier van leven – die voor oorspronkelijke volken nauw verbonden is met land, zee en lucht – gevaar door klimaatverandering. In de Torres Strait stijgt de zeespiegel twee keer zo snel als gemiddeld. Overstromingen vernielen huizen en wegen. Het zoute zeewater maakt de tuinen waar ze hun voedsel verbouwen, onbruikbaar. Als de Australische overheid niet snel iets doet om de opwarming van de aarde af te remmen, worden de eilanden onbewoonbaar.  

Ana Maria Santos Cruz (Brazilië)  

De zoon van Ana Maria, Pedro Henrique, streed tegen racisme en politiegeweld. Dat heeft hij met de dood moeten bekopen: agenten vermoorden hem thuis met acht kogels in zijn hoofd en nek. Ana Maria wil dat de moord op haar zoon wordt onderzocht, en de daders worden berecht. De agenten die worden verdacht van de moord op Pedro Henrique werken nog steeds bij de politie. Ana Maria wordt zelf ook bedreigd, maar ze geeft de strijd niet op. De officier van justitie moet snel een ​​onafhankelijk en onpartijdig onderzoek starten. 

Sawyeddollah (Myanmar) 

Sawyeddollah behoort tot de Rohingya, een islamitische minderheid in Myanmar die zwaar wordt gediscrimineerd. Het geweld werd zo hevig, dat Sawyeddollah en zijn familie hun land ontvluchtten. Na 15 dagen bereikten ze vluchtelingenkamp Cox’s Bazar in Bangladesh. Daar wonen ze nog steeds. Sawyeddollah studeert en voert campagne tegen Meta, het moederbedrijf van Facebook. Want Facebook zorgde ervoor dat er veel haat tegen de Rohingya online verspreid kon worden. Sawyeddollah wil dat Meta herstelbetalingen doet voor zijn rol in de wreedheden en om onderwijsprogramma’s in Cox’s Bazar te financieren.  

 

Ahmed Mansoor (Emiraten)  

Ahmed werd gearresteerd omdat hij regelmatig zijn bezorgdheid uitte over de detentie, marteling en oneerlijke processen van critici van de regering. Hij sprak over problemen binnen het rechtssysteem en over nationale wetten die internationale wetgeving schenden. Hij kreeg 10 jaar gevangenisstraf en zit hij opgesloten in een isoleercel zonder bed. De president van de Verenigde Arabische Emiraten moet Ahmed onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten.  

Thapelo Mohapi (Zuid-Afrika)

Thapelo werkt voor een organisatie die opkomt voor de rechten van Zuid-Afrikanen die het economisch zwaar hebben. Veel mensen verhuizen naar de stad in de hoop er werk te vinden. Maar de kosten voor levensonderhoud zijn er hoog waardoor ze terechtkomen in huizen gemaakt van afvalmateriaal. Veel bewoners krijgen te maken met politiegeweld, gedwongen uitzettingen en slechte openbare voorzieningen. Thapelo en zijn organisatie spraken zich hierover uit. Overheidsfunctionarissen zetten anderen aan tot geweld tegen hen. Alleen al in 2022 werden drie mensen vermoord. De politie moet de intimidatie en de moorden grondig onderzoeken.