Popi Qwabe en Bongeka Phungula uit Zuid-Afrika werden het slachtoffer van femicide. Ze werden vermoord en waarschijnlijk verkracht. De daders gingen vrijuit.
© Privéfoto

Femicide

Femicide of vrouwenmoord is het opzettelijk doden van vrouwen of meisjes. Partners en ex-partners plegen de meeste moorden op vrouwen, als een vorm van huiselijk geweld of eerwraak.

Mannen zijn vaker slachtoffer van moord, maar vrouwen worden veel vaker gedood door mannen dan door vrouwen en vaak omdat ze vrouw zijn. De term femicide bestaat al meer dan tweehonderd jaar, maar werd vooral in recente jaren bekend. In Nederland worden volgens cijfers van het Centraal Bureau Statistiek jaarlijks meer dan veertig vrouwen slachtoffer van femicide.

Wereldwijd probleem

Internationaal heeft femicide vele vormen. Amnesty International heeft gerapporteerd over allerlei moorden specifiek op vrouwen, zoals werknemers in het grensgebied van Mexico en de Verenigde Staten, sekswerkers in de Dominicaanse Republiek , demonstranten in Iran en vluchtelingen in Sudan en Ethiopië. Ook rapporteerde de organisatie over moorden op ongewenste meisjesbaby’s in China, op vrouwen in Afghanistan die kledingvoorschriften overtraden en vrouwen op het platteland van Nigeria waar het leger strijdt tegen rebellen.

Femicide Watch Initiative

De Verenigde Naties hebben een Femicide Watch Initiative van de Speciale Rapporteur inzake geweld tegen vrouwen. Soortgelijke initiatieven zijn er ook bij het Europees Instituut voor Gendergelijkheid en de International Alliance of Women.

* Foto: Popi Qwabe en Bongeka Phungula uit Zuid-Afrika werden in 2017 het slachtoffer van femicide. Ze werden vermoord en waarschijnlijk verkracht. De daders gingen vrijuit.

Meer over dit onderwerp