Tanzania wil speciale eenheid om LHBTI's te arresteren

Tanzania: homofobe taakgroep gevaar voor LHBTI’s

In Tanzania zijn er plannen voor het instellen van een speciale eenheid om lesbiennes, homo- en biseksuelen, transgenders en intersekse-personen, of mensen van wie wordt vermoed dat ze dit zijn, te arresteren.

‘Het is uiterst bedroevend dat Tanzania dit gevaarlijke pad inslaat voor het omgaan met deze toch al gemarginaliseerde groep. Het idee voor deze speciale eenheid moet onmiddellijk worden losgelaten, omdat het aanzet tot haat tussen verschillende bevolkingsgroepen. Leden van de Tanzaniaanse LHBTI-gemeenschap hebben al te maken met discriminatie, bedreiging en aanvallen’, zegt Joan Nyanyuki van Amnesty International. ‘Het is een taak van de regering om iedereen in Tanzania te beschermen en op te komen voor hun mensenrechten.’

Jacht op LHBTI’s

Het is de bedoeling dat de speciale eenheid volgende week begint met het identificeren en arresteren van LHBTI’s. Het publiek is al opgeroepen om LHBTI’s te melden. In Tanzania is een relatie met iemand van hetzelfde geslacht in de grondwet en per wet verboden. De grondwet stamt nog uit de koloniale tijd.

In oktober 2017 werden dertien gezondheidswerkers en activisten opgepakt vanwege het ‘promoten van homoseksualiteit’. Een jaar eerder gaf het ministerie van Gezondheid opdracht om hulp bij mensen met hiv of aids te staken en om verschillende klinieken voor LHBTI’s te sluiten.