Autoriteiten Tanzania onderdrukken persvrijheid (censuur!)
© Victor Ndula/Amnesty International

Tanzania: autoriteiten schorsen journalisten die over corona schrijven

De Tanzaniaanse autoriteiten hebben de journalist Talib Ussi Hamad voor zes maanden geschorst omdat hij over het coronavirus had geschreven. De rechten op vrije meningsuiting, toegang tot informatie en persvrijheid worden sinds de corona-uitbraak vaker onderdrukt.

Enkele dagen voor Talib Hamads schorsing was de online licensie ingetrokken van het dagblad Mwananchi en kreeg het een boete van circa 2.000 euro. Dat gebeurde nadat het blad een foto had geplaatst van de president John Pombe Magufuli die door een grote groep mensen werd omringd toen hij vis kocht. Hij hield zich daarbij niet aan de richtlijnen voor social distancing. Dit ontlokte een online discussie over de aanpak van de coronacrisis in het land. De autoriteiten beweren dat de foto niet recent is.

Recht op toegang tot informatie

‘Toegang tot informatie vormt een essentieel onderdeel bij de strijd tegen het virus. De Tanzaniaanse regering besluit echter om journalisten en media die over de ziekte berichten te censureren,’ zegt Deprose Muchena van Amnesty International. ‘De recente represailles zijn duidelijk politiek gemotiveerd. De overgevoeligheid van de Tanzaniaanse regering voor kritiek, schendt de rechten van journalisten en treft hen in hun levensonderhoud.

Drie andere media – Star Media Tanzania Ltd, Multichoice Tanzania Ltd en Azam Digital Broadcast Ltd – kregen op 2 april een boete van circa 2.000 euro en moesten hun excuses aanbieden voor het ‘verspreiden van valse en misleidende informatie’ over de corona-aanpak.

Amnesty’s oproep

De laatste jaren gebruiken de autoriteiten van Tanzania steeds vaker onderdrukkende wetten om journalisten het zwijgen op te leggen en hen te straffen voor hun werk. Amnesty roept de autoriteiten op een einde te maken aan het onderdrukken van de persvrijheid.

Meer over dit onderwerp