Leden van de LHBTI-gemeenschap in Tanzania hebben geregeld te maken met discriminatie, bedreiging en aanvallen.

Tanzania: tien mannen vrijgelaten

In Tanzania zijn tien mannen op borgtocht vrijgelaten die ervan werden beschuldigd dat ze een homohuwelijk hadden bezocht.

De tien werden gearresteerd nadat een prominente Tanzaniaanse politicus publiekelijk had opgeroepen om namen door te geven van mannen van wie wordt vermoed dat ze homoseksueel zijn. Daarop had de politie een tip ontvangen dat de tien mannen bij een homohuwelijk op Zanzibar aanwezig waren. Leden van de Tanzaniaanse LHBTI-gemeenschap hebben geregeld te maken met discriminatie, bedreiging en aanvallen.

Regering neemt afstand van homofobe uitspraak

De Tanzaniaanse regering distantieerde zich van uitspraken van Paul Makonda, regionaal commissaris van de hoofdstad Dar es Salaam. Hij had opgeroepen mensen te arresteren van wie wordt vermoed dat zij lesbisch, homo- of biskesueel, transgender of een intersekse persoon zijn. Makonda kondigde aan dat op 5 november 2018 een speciale eenheid de jacht zou openen op LHBTI’s. Een dag eerder nam de regering afstand van zijn uitlatingen en liet weten dat het om een ‘persoonlijke mening’ van Makonda gaat.