28 demonstranten in Iran lopen groot risico op executie. Ze zijn aangeklaagd in oneerlijke rechtszaken voor vage misdrijven. De autoriteiten proberen zo andere demonstranten af te schrikken.

Openbare executie van Majidreza Rahnavard in Iran

Maandag voerden de autoriteiten van Iran weer een openbare executie uit. Majidreza Rahnavard, een jonge man die ter dood werd veroordeeld na een oneerlijke rechtszaak in verband met de landelijke demonstraties, werd in het openbaar opgehangen.

‘De gruwelijke openbare executie van Majidreza Rahnavard laat zien wat het gerechtelijke systeem van Iran voorstelt: een systeem van onderdrukking dat mensen naar de galg stuurt om angst te creëren en wraak te nemen op demonstranten die de moed hebben op te staan en zich uit te spreken’, zegt Diana Eltahawy van Amnesty International. ‘De willekeurige executie van Majidreza Rahnavard minder dan 2 weken na zijn enige rechtszitting, laat het gebrek aan respect zien dat de Iraanse autoriteiten hebben voor het recht op leven en het feit dat ze niet eens proberen de schijn op te houden van een eerlijke rechtsgang.’

Eerder deze maand werd Mohsen Shekari geëxecuteerd in verband met deelname aan demonstraties.

Amnesty International roept de internationale gemeenschap op om alle mogelijke middelen in te zetten om druk uit te oefenen op de Iraanse autoriteiten om executies te stoppen en doodvonnissen om te zetten. Amnesty spoort verder alle staten aan universele jurisdictie toe te passen op alle Iraanse autoriteiten die verdacht zijn van verantwoordelijkheid voor misdrijven onder internationaal recht en andere ernstige schendingen van mensenrechten.

Achtergrond

Majidreza Rahnavard had een oneerlijke rechtszaak die bestond uit slechts één zitting voor een ‘Revolutionaire Rechtbank’ in Mashhad op 29 november 2022. Hij werd aangeklaagd voor ‘vijandschap tegen God’ (moharebeh). Rahnavard werd ervan beschuldigd twee Basij-agenten te hebben doodgestoken in Mashhad op 17 november 2022. De Basij vormen een militie van vrijwilligers die onder de Revolutionaire Garde valt. De agenten worden ingezet om de protesten met geweld uiteen te slaan. Voor zijn rechtszitting vertoonden staatsmedia video’s van Majidreza Rahnavard waarin hij ‘gedwongen bekentenissen’ aflegde. Zijn arm zat in het gips, wat erop kan wijzen dat hij werd gemarteld.

Risico op executie

Amnesty International heeft 20 mensen geïdentificeerd die risico lopen te worden geëxecuteerd in verband met de demonstraties in Iran:

  • Elf mensen die ter dood veroordeeld zijn: Sahand Nourmohammad-Zadeh; Mahan Sadrat (Sedarat) Madani; Manouchehr Mehman Navaz; Mohammad Boroughani; Mohammad Ghobadlou; Saman Seydi (Yasin); Hamid Ghare Hasanlou; Mohammad Mehdi Karami; Sayed Mohammad Hosseini; Hossein Mohammadi; en een onbekende persoon in de provincie Alborz.
  • Drie individuen die risico lopen ter dood veroordeeld te worden of dit al zijn. Er is geen openbare informatie over hun status: Saeed Shirazi; Abolfazl Mehri Hossein Hajilou; en Mohsen Rezazadeh Gharegholou.
  • Zes individuen die in afwachting zijn of tegen wie rechtszaken lopen en de doodstraf kunnen krijgen: Akbar Ghafari; Toomaj Salehi; Ebarhim Rigi; Amir Nasr Azadani; Saleh Mirhashemi; en Saeed Yaghoubi.

Duizenden mensen zijn gearresteerd en aangeklaagd, en mogelijk veel meer mensen kunnen de doodstraf krijgen opgelegd.

Altijd tegen de doodstraf

Amnesty International publiceerde een gedetailleerde analyse van oneerlijke rechtszaken door de Revolutionaire Rechtbanken. De Iraanse autoriteiten blijven oproepen tot snelle rechtszaken en openbare executies.

De demonstraties begonnen in september na de dood van Jina Mahsa Amini die in detentie overleed. Ze was opgepakt omdat ze zich niet aan de verplichte kledingvoorschriften zou hebben gehouden.

Amnesty International is altijd en overal tegen de doodstraf, zonder uitzondering, ongeacht het type misdrijf, de karakteristieken van het individu, of de methode die een staat gebruikt om de executie uit te voeren. De doodstraf is een schending van het recht op leven en de ultieme wrede, onmenselijke en vernederende straf.

Meer over dit onderwerp