De bekende Egyptische mensenrechtenverdediger Sanaa Seif
© Private

In Egypte is activist Sanaa Seif vrijgekomen

Naar nu bekend is geworden is op 23 december 2021 de Egyptische mensenrechtenverdediger en filmmaker Sanaa Seif vrijgekomen.

De 27-jarige Seif werd in maart 2021 door een rechtbank in Caïro veroordeeld tot 1,5 jaar gevangenisstraf wegens het verspreiden van ‘vals nieuws’, het ‘misbruik van sociale media’ en het ‘beledigen van een politieagent’. Ze werd in juni 2020 willekeurig gearresteerd.

Zonder aanleiding gearresteerd

Sanaa Seif bezocht op 22 juni 2020 met haar moeder en zus de Tora-gevangenis, waar haar broer en medeactivist Alaa Abdel Fatah sinds september 2019 zonder aanklacht wordt vastgehouden. Ze wachtten buiten op een brief van haar broer, toen een groep vrouwen met stokken hen aanviel en beroofde. Veiligheidstroepen keken toe, zonder in te grijpen. Eén agent zou Seifs moeder zelfs naar de slaande vrouwen hebben toegeduwd. Toen de Seif op 23 juni hierover een klacht wilde indienen bij het kantoor van de openbaar aanklager in Nieuw-Caïro, werd ze gearresteerd.

Na haar arrestatie werd Sanaa Seif naar het kantoor van de openbaar aanklager gebracht en ondervraagd over aanklachten als ‘het verspreiden van valse informatie’, ‘het aanzetten tot terrorisme’ en ‘het misbruiken van sociale media’.

Al eerder vastgezet

Sanaa Seif zat al eerder in de gevangenis voor haar mensenrechtenactivisme. ‘Zij en haar familie worden al jaren lastiggevallen en geïntimideerd omdat ze opkomen voor de mensenrechten, maar dit is een nieuw dieptepunt’, zei Philip Luther van Amnesty International na haar arrestatie. ‘Dat ze voor de deur van het kantoor van de openbaar aanklager is opgepakt, toont hoe brutaal de veiligheidstroepen zijn geworden.’

Ook broer in gevangenis

Amnesty International blijft actievoeren voor de vrijlating van Seifs broer Alaa Abdel Fattah. Op 20 december 2021 veroordeelde de rechtbank van de staatsveiligheid van Egypte de activist tot 5 jaar gevangenisstraf voor het ‘verspreiden van nepnieuws’ vanwege berichten op sociale media waarin hij kritiek uitte op de manier waarop gevangenen in Egypte worden behandeld.

Meer over dit onderwerp