Mensenrechtenadvocaat Mohamed Baker is in Egypte tot 4 jaar cel veroordeeld, activist Alaa Abdul Fattah kreeg 5 jaar cel

Egypte veroordeelt vreedzame activisten tot jarenlange celstraffen

Egypte veroordeelt vreedzame activisten tot jarenlange celstraffen

Op 20 december 2021 veroordeelde de rechtbank van de staatsveiligheid van Egypte activist Alaa Abdel Fattah tot 5 jaar gevangenisstraf en mensenrechtenadvocaat Mohamed Baker tot 4 jaar cel voor het ‘verspreiden van nepnieuws’ vanwege berichten op sociale media waarin ze kritiek uitten op de manier waarop gevangenen in Egypte worden behandeld.

Alaa Abdel Fattah en Mohamed Baker zaten sinds 29 september 2019 vast na verschillende onterechte beschuldigingen. Amnesty International roept de Egyptische autoriteiten op hen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten omdat ze alleen zijn veroordeeld omdat ze opkwamen voor de rechten van de mens. Op 9 januari 2022 werd hun voorlopige hechtenis verlengd in een aparte zaak in verband met ongegronde beschuldigingen in verband met terrorisme.

Critici van de regering

Alaa Abdel Fattah is een bekende politieke activist en criticus van de regering. De afgelopen jaren is hij herhaaldelijk gearresteerd. Mohamed Baker is een mensenrechtenadvocaat en directeur van het Adalah Center for Rights and Freedoms, dat hij in 2014 oprichtte. De twee behoren tot de duizenden mensen die willekeurig in Egypte worden vastgehouden vanwege het vreedzaam uitoefenen van hun mensenrechten.

Onmenselijke gevangenisomstandigheden

Alaa Abdel Fattah en Mohamed Baker worden onder onmenselijke omstandigheden gevangengehouden. Ze zitten in kleine, slecht geventileerde cellen en hebben geen bed of matras. In tegenstelling tot andere gevangenen mogen ze niet sporten en mogen ze geen gebruikmaken van de gevangenisbibliotheek of op eigen kosten boeken of kranten van buiten de gevangenis ontvangen. De gevangenisautoriteiten hebben hen ook toereikende kleding, radio’s, horloges, toegang tot warm water en persoonlijke bezittingen geweigerd, en zelfs familiefoto’s mogen ze niet in hun cel ophangen.

Tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights schreven duizenden mensen in december 2021 naar de Egyptische president met de oproep Mohamed Baker vrij te laten. Amnesty blijft actievoeren voor de vrijlating van Baker en Fattah.

 

Teken hier de petitie voor hun vrijlating.