Solidariteitsactie voor ngo’s, april 2017. In de Hongaarse hoofdstad Budapest vormen activisten een hart.
© Gergo Toth

Hongaarse staatsmedia weren Amnesty en Human Rights Watch

Hongaarse staatsmedia weren Amnesty en Human Rights Watch

Het door de Hongaarse regering gecontroleerde nieuwsagentschap MTVA heeft haar medewerkers opgedragen niet te berichten over uitlatingen van Amnesty International en Human Rights Watch.

‘Dit is een nieuwe aanval op de persvrijheid en een verdere inperking van non-gouvernementele organisaties in Hongarije,’ zegt Dávid Vig, directeur van Amnesty Hongarije. ‘De regering ontzegt de bevolking opzettelijk de toegang tot belangrijke informatie over mensenrechtenonderwerpen.’

Hongarije niet naar Songfestival

Eerder besloot de MTVA niet naar het Eurovisiesongfestival te gaan. Het festival zou in strijd zijn met de christelijke waarden die de regering koestert. Aanvankelijk melde het nieuwsagentschap dat het liever geld investeert in de begeleiding van Hongaarse poptalenten. Later liet een medewerker weten dat het een ideologisch besluit was.

De Hongaarse regering etaleert zich graag als beschermer van het gezin en heeft niets op met de lhbti-gemeenschap. Lhbti-ers en kritische ngo’s liggen in Hongarije, net als in Polen, al langer onder vuur.

Lees meer over de mensenrechtensituatie in Hongarije en Polen.