Demonstratie tijdens de eerste verjaardag van de moord op Hondurese mensenrechtenverdedigster Berta Cáceres, 1 maart 2017.
© Reuters/Jorge Cabrera

Honduras: gevangenisstraffen voor moord op Berta Cáceres

Op 2 december 2019 heeft een strafhof in Honduras zeven van de acht mensen veroordeeld die werden beschuldigd van de moord op Berta Cáceres.

Het hof veroordeelde Sergio Rodríguez en Douglas Bustillo tot 30 jaar en 6 maanden gevangenisstraf, en Mariano Díaz tot 30 jaar gevangenisstraf voor hun rol in de moord op de mensenrechtenverdediger. Henry Hernández, Elvin Rápalo, Óscar Torres en Edilson Duarte werden veroordeeld tot 34 jaar voor de moord op Cáceres en tot 16 jaar en 4 maanden cel voor de poging tot moord op de Mexicaanse getuige Gustavo Castro.

Mensenrechtenverdediger

De Hondurese milieuactiviste Berta Cáceres werd op 2 maart 2016 vermoord. Cáceres was leider en medeoprichter van de Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras (COPINH), een organisatie ter bescherming van inheemse bevolkingsgroepen. Het was schokkend dat de moord op Cáceres weinig mensen verraste. Ze was al jaren het slachtoffer van intimidatie en bedreigingen, met als doel haar strijd voor de rechten van inheemse gemeenschappen te stoppen. De moord geeft een luguber beeld van de gevaren waarmee mensenrechtenverdedigers in Honduras te maken hebben.

De procureur-generaal van Honduras liet de acht mensen arresteren in verband met de moord op Cáceres. Onder hen zijn mensen die betrokken waren bij DESA, het bedrijf dat de Agua Zarca-dam bouwt en personen met banden met het leger. Cáceres en haar organisatie COPINH waren betrokken bij verzet tegen de dam, omdat de aanleg ervan ten koste zou gaan van het grondgebied van de inheemse bevolking.

Lees meer over mensenrechtenverdedigers.

Meer over dit onderwerp