Amnesty.nl maakt gebruik van cookies om de content beter op uw voorkeur af te kunnen stemmen.     Meer informatie

Inval bij Amnesty International Rusland

Inval bij Amnesty-kantoor in Rusland
25
mrt
2013

Het kantoor van Amnesty International in Moskou is vandaag (25 maart) onderzocht door het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst. De inspectie maakt deel uit van een brede campagne tegen Russische ngo's.

Drie andere prominente Russische ngo's, Public Verdict Foundation, For Human Rights Movement en Agency for Social Information, zijn ook gecontroleerd. Volgens een officieel statement worden de inspecties uitgevoerd om te controleren of de ngo's zich aan de Russische wetgeving houden.

Volgens Sergei Nikitin, directeur van Amnesty Rusland, is er sprake van een onaangekondigde inspectie waarbij documenten werden opgevraagd die al in het bezit zijn van de autoriteiten. Eerder deze week werd al duidelijk dat bij tientallen Russische ngo's invallen hebben plaatsgevonden. 

Samen met andere ngo's heeft Amnesty International de wetgeving bekritiseerd die het mogelijk maakt ngo's in toenemende mate restricties op te leggen. Ook vreest Amnesty dat de nieuwe wetgeving gebruikt gaat worden om kritische organisaties onder druk te zetten of het zwijgen op te leggen.

Amnesty International heeft er het volste vertrouwen in dat al haar activiteiten in Rusland binnen de grenzen van de wet zijn uitgevoerd. 

Volg ons hier of op Facebook en Twitter voor de laatste ontwikkelingen. 

Kijk voor meer informatie op onze Rusland-campagne.