Dossier: Voor & tegen

 
 • man met baby
  Voor & tegen

  Voor of tegen? Vader-schapsverlof moet langer zijn en volledig doorbetaald worden

  Sinds augustus krijgen ouders die ouderschapsverlof opnemen gedurende negen weken 70 procent van hun salaris doorbetaald. Maar is dit genoeg?

 • Voor & tegen
  Leestijd 6 minuten

  ‘De staat moet het recht op energie erkennen als grondrecht.’ Of niet?

  Een koude winter is voor steeds meer mensen een schrikbeeld. Hebben we eigenlijk recht op betaalbaar gas? Iris van Geer (DWARS) en filosoof René ten Bos geven argumenten voor en tegen.

 • Babah Tarawally
  Voor & tegen
  Leestijd 5 minuten

  Moet je activistisch zijn, als je tot een minderheid behoort?

  Moet je je uitspreken over ongelijkheden wanneer je deel bent van een minderheid? Deze keer in ‘Voor & tegen’: Fleur Pierets en Babah Tarawally.

 • Voor & tegen
  Leestijd 6 minuten

  Mag je je kinderen inzetten in vlogs?

  Het is enorm populair geworden: familievloggers en kidfluencers. Leuk voor kinderen, of liggen uitbuiting en schending van privacy op de loer?

 • Demonstratie in Warschau, Polen, tegen wetten waardoor de onafhankelijkheid van de rechters wordt aangetast, 6 juli 2018
  Voor & tegen
  Leestijd 5 minuten

  Moeten Polen en Hongarije uit de EU gezet kunnen worden?

  In Polen en Hongarije staat de rechtsstaat zwaar onder druk. Moeten de landen uit de EU worden gezet? Argumenten voor en tegen.

 • vaccinatie
  Voor & tegen
  Leestijd 5 minuten

  Moet vaccinatie verplicht worden?

  Wat telt zwaarder, het recht op gezondheid of het recht op lichamelijke integriteit, onderwijs en geloof? En wat zegt dat over het corona-vaccin?

 • Marietje Beemsterboer en Asis Aynan over bijzonder onderwijs
  Voor & tegen
  Leestijd 4 minuten

  Is religieus onderwijs nog wel van deze tijd?

  Uit bezorgdheid over islamitische scholen staat het bijzonder onderwijs onder druk. Is religieus onderwijs nog wel van deze tijd?

 • Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD) en Thomas Bruning (NVJ)
  Voor & tegen
  Leestijd 4 minuten

  Ook journalisten in terroristisch gebied kunnen vervolgd gaan worden, onder de nieuwe terreurwet. Argumenten voor en tegen

  Wie alleen al verblijft in een terreurgebied, moet vervolgd kunnen worden, volgens een nieuwe wet de Eerste Kamer zich najaar 2019 over buigt.

 • Voor & tegen

  ‘Saudi-Arabië boekt belangrijke vooruitgang’

  De Saudische kroonprins heeft sinds zijn aantreden hervormingen ingevoerd. Aan de andere kant zijn er sterke signalen dat de repressie vooral is toegenomen.

 • Voor & tegen
  Leestijd 3 minuten

  Dwing mensenrechten af in Noord-Korea

  De toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea gaat de afgelopen maanden opvallend snel. En onlangs was er de ontmoeting tussen…

 • Als de regering onze veiligheid én onze mensenrechten serieus neemt, dan gaat ze terug naar de tekentafel en past ze de Sleepwet aan.
  Voor & tegen

  De Sleepwet

  Op 21 maart spreekt het Nederlandse volk zich in een referendum uit over de Sleepwet. Een voor- en een tegenstander aan het woord over de nieuwe wet.