
China: discriminatie van Oeigoeren
Oeigoeren, Kazakken en andere voornamelijk islamitische etnische groepen in de Chinese regio Xinjiang worden massaal onderdrukt. Sinds 2017 zijn er naar schatting een miljoen Oeigoeren en anderen willekeurig opgesloten in ‘heropvoedingskampen’ en gevangenissen in Xinjiang, waar marteling en andere vormen van mishandeling plaatsvinden.
Onderdrukking
In Xinjiang worden etnische groepen zoals de Oeigoeren zwaar onderdrukt. Het openlijk of privé uitdrukking geven aan hun religie of cultuur – zoals het dragen van een ‘abnormale’ baard, hoofddoek, bidden, vasten, alcoholonthouding – of het bezitten van boeken of artikelen over de islam of de Oeigoerse cultuur kan als ‘extremistisch’ worden beschouwd, en kan aanleiding zijn voor willekeurige opsluiting. Het doen en laten van mensen wordt overal gecontroleerd in Xinjiang, onder meer door middel van camera’s met gezichtsherkenning.
Zware straffen
Sinds 2017 zijn er naar schatting een miljoen Oeigoeren en anderen willekeurig opgesloten in ‘heropvoedingskampen’ en gevangenissen in Xinjiang, waar marteling en andere vormen van mishandeling plaatsvinden. Velen van hen werden zonder rechtszaak opgesloten en konden geen advocaat inschakelen om hun gevangenschap aan te vechten. In het rapport ‘Alsof we vijanden in een oorlog waren: China’s massadetentie, marteling en vervolging van moslims in Xinjiang’ tekende Amnesty International getuigenissen op van 55 mensen die sinds 2017 in heropvoedingskampen gevangen hebben gezeten. Alle voormalige gevangenen vertelden dat ze werden gemarteld of mishandeld.
De autoriteiten rechtvaardigen de extreme maatregelen door te zeggen dat die nodig zijn om religieus ‘extremisme’ en ‘terroristische activiteiten’ te voorkomen om zo de ‘etnische eendracht’ en de nationale veiligheid te kunnen garanderen.
Wat doet Amnesty?
We voeren schrijfacties tegen de onderdrukking in Xinjiang en lobbyen bij Kamerleden en de minister van Buitenlandse Zaken om de situatie in Xinjiang te bespreken in bilaterale, EU- en VN-fora.
Ook organiseren we publieksevenementen over onder meer de onderdrukking van etnische minderheden in Xinjiang. We werken vaak nauw samen met andere Nederlandse organisaties die werken voor meer respect voor mensenrechten in China.