Demonstratie voor de ambassade van Saudi-Arabië in Den Haag voor de vrijlating van Raif Badawi.
© Amnesty International (foto: Jorn van Eck)

Wat doet Amnesty?

Amnesty zet zich op diverse manieren in om de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië te verbeteren, met brievenacties, petities en demonstraties, met ondersteuning van mensenrechtenverdedigers, met onderzoek en met lobby.

Actie richting Saudische autoriteiten

Amnesty vraagt de Saudische autoriteiten via brievenacties en petities om de vrijlating van mensenrechtenverdedigers. Ook demonstreren we soms bij de Saudische ambassade in Den Haag.

Mensenrechtenverdedigers ondersteunen

Amnesty heeft contact met Saudische mensenrechtenverdedigers in het buitenland, die daar hun werk willen voortzetten. We helpen hen met het versterken van hun netwerk. Ook bieden we trainingen over hoe ze in Europa voor de mensenrechten kunnen opkomen. En we faciliteren contact tussen Saudische mensenrechtenverdedigers en de EU en overheden van EU-lidstaten. In Saudi-Arabië zelf zorgden we voor meer publieke steun voor mensenrechtenverdedigers en hun boodschap. Met de productie van de podcastserie The Great Saudi Podcast, over onder meer de rechtsstaat, vrouwenrechten en de zaak-Khashoggi, bieden we tegenwicht aan smaadcampagnes in de staatsmedia en helpen we activisten hun boodschap over te brengen aan het Saudische publiek.

Onderzoek naar Nederlandse inzet

In 201320142015 en 2018 bracht Amnesty Nederland rapporten uit over de Nederlandse inzet voor Saudische mensenrechtenverdedigers. Die blijkt ernstig tekort te schieten. Nederland voert daarmee zijn eigen beleid niet uit. In 2020 publiceerde Amnesty International een briefing voor bedrijven over de risico’s bij het zakendoen in Saudi-Arabië.

Lobby bij Nederlandse en EU-autoriteiten

Hervormingen in Saudi-Arabië zullen niet tot stand komen zonder druk. Aangezien de interne druk in de kiem wordt gesmoord, is internationale druk hard nodig. Maar de handels- en veiligheidsbelangen zijn groot, en de wereld kijkt weg. Amnesty probeert Nederland en de Europese autoriteiten al jaren tot openlijke kritiek op Saudi-Arabië te bewegen, en tot betere ondersteuning van Saudische mensenrechtenverdedigers.