Het Poolse hooggerechtshof sprak op 28 maart 2023 de mensenrechtenverdedigers Elzbieta, Joanna en Anna definitief vrij. In juli 2020 werden ze aangeklaagd wegens ‘het beledigen van religieuze gevoelens’. De drie vrouwen hadden posters verspreid met daarop een afbeelding van de maagd Maria met een halo in regenboogkleuren, het internationale lhbti-symbool.
© Amnesty International (Przemysław Stefaniak)

Poolse lhbti-activisten vrijgesproken

Het Poolse hooggerechtshof heeft de mensenrechtenverdedigers Elzbieta, Joanna en Anna definitief vrijgesproken. In juli 2020 werden ze aangeklaagd wegens ‘het beledigen van religieuze gevoelens’. De drie vrouwen hadden posters verspreid met daarop een afbeelding van de maagd Maria met een halo in regenboogkleuren, het internationale lhbti-symbool.

Elzbieta, Joanna en Anna konden tot 2 jaar cel krijgen terwijl ze geen enkel misdrijf hadden begaan. Ze kwamen alleen maar op voor lhbti-rechten in een klimaat waarin haat en discriminatie werden aangewakkerd door de vorige regering van de PiS-partij. PiS weet zich in het zwartmaken van lhbti’ers gesteund door de katholieke kerk.

Strafprocedure

In de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 2019 beloofde PiS de Poolse bevolking te beschermen tegen lhbti’ers. PiS-leider Jaroslaw Kaczynski schilderde hen af als een bedreiging voor het traditionele gezin, de Poolse identiteit en de staat. De Europese Commissie startte in 2021 een strafprocedure tegen Polen vanwege het anti-lhbti-beleid.

Amnesty in actie

Sinds het begin van de rechtszaak tegen Elzbieta, Joanna en Anna kwamen wereldwijd meer dan 280.000 mensen voor hen in actie. Ze riepen de Poolse autoriteiten op de aanklachten tegen hen in te trekken. Op 4 november 2021 bood Amnesty Nederland een petitie met ruim 44.000 handtekeningen aan bij de Poolse ambassade in Den Haag. In de petitie werden de Poolse autoriteiten opgeroepen te stoppen met de vervolging van de drie vrouwen. Na bijna 5 jaar juridische strijd zijn ze op 28 maart 2024 eindelijk helemaal vrijgesproken.

Meer over dit onderwerp