Mensenrechten en het coronavirus: hoe zit het?

De coronapandemie grijpt diep in op de levens van mensen wereldwijd. Regeringen nemen vergaande maatregelen om mensen te beschermen tegen het coronavirus. Amnesty zet haar werk onverminderd voort want in veel landen wordt de coronacrisis gebruikt om mensenrechten te schenden. In ons uitgebreide coronadossier lees je alles over het grote belang van mensenrechten tijdens de coronapandemie.

Lees het hele dossier

Laatste nieuws over mensenrechten en corona

 • Een Spaanse EHBO-verpleegkundige beschermt zichzelf met vuilniszakken en een geleend masker, omdat er niet genoeg beschermingsmateriaal is (maart 2020).

  Minstens 17 duizend coronadoden onder zorgpersoneel maken snelle vaccinatie hoogstnoodzakelijk

  Nieuws 5 maart 2021

  Amnesty International en internationale vakbondskoepels roepen op tot versnelde vaccinatie van miljoenen zorgmedewerkers wereldwijd.

  Lees meer
 • Thuis de gevaarlijkste plek voor vrouwen tijdens lockdown in Zuidelijk Afrika

  Nieuws 9 februari 2021

  Schikbarende toename van het aantal meldingen van huiselijk of seksueel geweld tegen vrouwen in Zuidelijk Afrika in de lockdown-periode.

  Lees meer
 • Egypte: doden in gevangenissen na marteling en slechte medische zorg

  Nieuws 25 januari 2021

  Egyptische gevangenisbewaarders onthouden gewetensgevangenen en andere politieke gevangenen stelselmatig toegang tot goede gezondheidszorg.

  Lees meer
 • De Israëlische nederzetting Kfar Adumim in door Israël bezet Palestijns gebied is een populaire toeristische bestemming.

  Israël mag de Palestijnen het coronavaccin niet ontzeggen

  Nieuws 7 januari 2021

  Israël mag de Palestijnen het coronavaccin niet ontzeggen. Het is verplicht in bezette gebieden te zorgen voor goede gezondheidszorg.

  Lees meer
 
In Thailand wordt de temperatuur gemeten in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. © Yuttachai Kongprasert/SOPA Images via ZUMA Wire
© Yuttachai Kongprasert / SOPA Images via ZUMA Wire

Wat kan jij doen?

De coronapandemie heeft onze wereld drastisch veranderd. Bij Amnesty blijven we doen wat we altijd deden: regeringen en bedrijven die mensenrechten schenden in de gaten houden en aanspreken. Ons werk en onze acties gaan de komende tijd daarom gewoon door.

Heb jij even wat meer tijd om handen?

Kijk wat jij kan doen
© Barcroft Media via Getty Images

Mensenrechten en corona

De coronapandemie grijpt diep in op de levens van mensen wereldwijd. Regeringen nemen uiteraard vergaande maatregelen om mensen te beschermen. Voor Amnesty is het in deze verwarrende tijden noodzaak haar werk voort te zetten. Dit betekent dat we regeringen en bedrijven die mensenrechten schenden, blijven aanspreken.

Lees het dossier

Wordt je ook lid van Amnesty? Je bent al lid vanaf 10 euro per jaar.

Samen maken we het verschil

Ja, ik doe mee

Nieuwsbrief Corona en Mensenrechten

Blijf op de hoogte van al het nieuws en de meest recente acties over corona en mensenrechten.

Je ontvangt gemiddeld eens per week een e-mail van ons. Wanneer er geen nieuws meer is over mensenrechten en de coronacrisis, ontvang je de reguliere Amnesty-nieuwsbrief (gemiddeld een keer per maand). Je kunt je onderaan iedere mail die je ontvangt afmelden, mocht je geen berichten meer willen ontvangen.

Aanmelden nieuwsbrief