Mensenrechten en het coronavirus: hoe zit het?

De coronapandemie grijpt diep in op de levens van mensen wereldwijd. Regeringen nemen vergaande maatregelen om mensen te beschermen tegen het coronavirus. Amnesty zet haar werk onverminderd voort want in veel landen wordt de coronacrisis gebruikt om mensenrechten te schenden. In ons uitgebreide coronadossier lees je alles over het grote belang van mensenrechten tijdens de coronapandemie.

Lees het hele dossier

Laatste nieuws over mensenrechten en corona

 • De Israëlische nederzetting Kfar Adumim in door Israël bezet Palestijns gebied is een populaire toeristische bestemming.

  Israël mag de Palestijnen het coronavaccin niet ontzeggen

  Nieuws 7 januari 2021

  Israël mag de Palestijnen het coronavaccin niet ontzeggen. Het is verplicht in bezette gebieden te zorgen voor goede gezondheidszorg.

  Lees meer
 • In Madrid arresteert de politie een demonstrant die tegen de coronamaatregelen protesteert, 24 september 2020.

  Regeringen en de politie moeten ermee stoppen corona te gebruiken als dekmantel voor schendingen

  Nieuws 17 december 2020

  Bij de uitvoering van coronamaatregelen zijn in zeker zestig landen de mensenrechten geschonden. De politie misbruikte haar macht en paste veel geweld toe.

  Lees meer
 • De Golfstaten, en met name Bahrein, Koeweit, Oman, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, gebruiken de coronapandemie als dekmantel om de vrijheid van meningsuiting verder te onderdrukken.

  Gebrekkige corona-wetten in de Golfstaten zijn een aantasting van de vrije meningsuiting

  Nieuws 15 oktober 2020

  De Golfstaten gebruiken de coronapandemie als dekmantel om de vrijheid van meningsuiting verder te onderdrukken. Zo worden critici monddood gemaakt.

  Lees meer
 • Een klimaatdemonstrant staat tegenover oproerpolitie tijdens een protest in september 2019 in Parijs.

  Frankrijk: duizenden demonstranten onterecht gestraft voor en tijdens de coronacrisis

  Nieuws 29 september 2020

  Frankrijk onderdrukt protesten onterecht. Duizenden vreedzame demonstranten zijn gearresteerd, beboet en vervolgd - ook vóór corona. Lees ons rapport.

  Lees meer
 
In Thailand wordt de temperatuur gemeten in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. © Yuttachai Kongprasert/SOPA Images via ZUMA Wire
© Yuttachai Kongprasert / SOPA Images via ZUMA Wire

Wat kan jij doen?

De coronapandemie heeft onze wereld drastisch veranderd. Bij Amnesty blijven we doen wat we altijd deden: regeringen en bedrijven die mensenrechten schenden in de gaten houden en aanspreken. Ons werk en onze acties gaan de komende tijd daarom gewoon door.

Heb jij even wat meer tijd om handen?

Kijk wat jij kan doen
© Barcroft Media via Getty Images

Mensenrechten en corona

De coronapandemie grijpt diep in op de levens van mensen wereldwijd. Regeringen nemen uiteraard vergaande maatregelen om mensen te beschermen. Voor Amnesty is het in deze verwarrende tijden noodzaak haar werk voort te zetten. Dit betekent dat we regeringen en bedrijven die mensenrechten schenden, blijven aanspreken.

Lees het dossier

Wordt je ook lid van Amnesty? Je bent al lid vanaf 10 euro per jaar.

Samen maken we het verschil

Ja, ik doe mee

Nieuwsbrief Corona en Mensenrechten

Blijf op de hoogte van al het nieuws en de meest recente acties over corona en mensenrechten.

Je ontvangt gemiddeld eens per week een e-mail van ons. Wanneer er geen nieuws meer is over mensenrechten en de coronacrisis, ontvang je de reguliere Amnesty-nieuwsbrief (gemiddeld een keer per maand). Je kunt je onderaan iedere mail die je ontvangt afmelden, mocht je geen berichten meer willen ontvangen.

Aanmelden nieuwsbrief