Chinese activist die verslag deed van coronapandemie in levensgevaar

Chinese activist die verslag deed van coronapandemie in levensgevaar

De Chinese burgerjournalist Zhang Zhan zit in de gevangenis omdat ze verslag deed van het begin van de coronapandemie in Wuhan. Ze is een hongerstaking begonnen en loopt het risico te sterven als ze niet snel wordt vrijgelaten om medische hulp te krijgen.

Zhang Zhan werd in december tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat ze op social media berichten had geplaatst over de manier waarop China de corona-uitbraak aanpakte. Uit protest tegen haar gevangenschap, begon ze een hongerstaking. Haar familie is bang dat ze de winter niet overleeft als ze niet wordt vrijgelaten om medische hulp te krijgen.

‘Zhang Zhan had nooit gevangengezet mogen worden’, zegt Gwen Lee van Amnesty International. ‘Ze loopt nu groot risico te overlijden in de gevangenis. De Chinese autoriteiten moeten haar onmiddellijk vrijlaten, zodat ze haar hongerstaking kan beeindigen en de nodige medische hulp kan krijgen.’

De vervolging van Zhang Zhan door de Chinese overheid, simpelweg omdat ze probeerde te achterhalen wat er in Wuhan gebeurde ten tijde van de grote geheimhouding door de regering over de pandemie, is een schaamteloze aanval op de mensenrechten.

Opgepakt voor publiceren over Wuhan

Zhang Zhan, een voormalige advocaat, reisde in februari 2020 naar Wuhan om ter plekke informatie te verzamelen over wat er gaande was. Op social media postte ze over onafhankelijke reporters die door de autoriteiten waren opgepakt en over families van covid19-patienten die waren lastiggevallen. In mei 2020 verdween Zhang Zhan. Later bleek dat de Chinese autoriteiten haar hadden vastgezet in Shanghai, waar ze na een oneerlijke rechtszaak werd veroordeeld voor ‘het zoeken van ruzie en uitlokken van problemen’.

Onder dwang gevoed

In juni 2020 begon ze een hongerstaking. In december was haar lichaam zo verzwakt dat ze haar rechtszaak in een rolstoel moest bijwonen.

Voor de rechtszaak werd Zhang Zhan door de autoriteiten met dwang gevoed. Ze werd dagenlang vastgebonden zodat ze het voedselinfuus niet zou verwijderen. Ook moest ze drie maanden lang 24 uur per dag hand- en voetboeien dragen, als straf voor haar hongerstaking.

Op 31 juli 2021 werd ze in het ziekenhuis opgenomen vanwege ernstige ondervoeding. Ze werd echter naar de gevangenis teruggebracht, waar ze nog steeds deels in hongerstaking is, wat haar gezondheid sterk achteruit doet gaan.

Sinds haar rechtszaak mag ze niet meer praten met haar advocaat of haar familie ontmoeten. Ze mag slechts af en toe onder toezicht bellen of videobellen met familie.

Haar broer Zhang Ju schreef op 30 oktober op Twitter: ‘Ik denk dat ze niet lang meer zal leven. Als ze deze winter niet redt, hoop ik dat de wereld haar herinnert zoals ze eens was.’

Bij de Write for Rights acties van dit jaar en onze campagne rondom de 2022 Olympische Winterspelen in Beijing voeren we wereldwijd actie voor Zhang Zhan. ‘Zhang Zhan is slachtoffer van de Chinese overheid die totaal geen kritiek en andere meningen tolereert’, zegt Gwen Lee. ‘Ze is slechts gevangengezet voor het vreedzaam uitoefenen van haar recht op vrijheid van meningsuiting. Ze moet onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.’