Door de ogen van een vluchteling

Stel je voor dat je kunt ervaren hoe het is om te vluchten. Zou dat je mening over vluchtelingen veranderen? Zou je meer begrip hebben voor hun situatie? Om daar achter te komen, vroegen we vijf Nederlanders om onder hypnose de reis van een Syrische vluchteling te beleven.

Het verhaal van Marwa

In april 2015 viel er een raket op Marwa’s huis. In een klap verloor ze haar broertje en zusje. Maandenlang werd haar dorp gebombardeerd. Nadat haar jongere broer vluchtte, besloot Marwa ook veiligheid te zoeken in Europa. Ze begon aan een helse reis waarbij ze meerdere malen de dood in de ogen zag. In de video vertelt Marwa wat er allemaal gebeurde tijdens haar reis.

Over de deelnemers

Voor dit project vroegen we vijf mensen om de reis van Marwa onder hypnose te maken. Onder begeleiding van hypnotherapeut Jos Claus voelen ze wat Marwa moest doorstaan om uiteindelijk veilig in Nederland aan te komen. Bekijk hoe de deelnemers de hypnose-sessie hebben ervaren.

Wil je meer weten over onze deelnemers en de hypnose, lees dan onze uitgebreide Q&A.

Waarom dit project?

Wereldwijd zijn meer dan 65 miljoen mensen op de vlucht. Achter elk van die mensen zit een persoonlijk verhaal. Als je echt kunt ervaren hoe het is om te moeten vluchten, dan kan de manier waarop we spreken over vluchtelingen veranderen. Als je enkele van hun verhalen kent en beleeft, is het makkelijker om een helpende hand uit te steken. Met dit project willen we mensen laten voelen wat vluchtelingen tijdens hun reis naar een veilige plek moeten doorstaan.

Waarom Marwa mee wilde doen

Marwa werkt hard om in Nederland een nieuw leven op te bouwen. En natuurlijk willen zij en haar familieleden de afschuwelijke gebeurtenissen van de afgelopen jaren achter zich laten. Maar dat is moeilijk als er nog steeds andere mensen binnen en buiten Syrië onder verschrikkelijke omstandigheden moeten leven. Voor Marwa is het belangrijk dat er meer begrip komt voor de situatie van vluchtelingen. En dat we niet onze ogen sluiten voor wat met hen gebeurt. Bekijk waarom Marwa meedoet aan dit project.

 

Wat doet Amnesty voor vluchtelingen?

Mensen die vluchten hebben recht op bescherming. Amnesty onderzoekt mensenrechtenschendingen in conflictgebieden, in de regio, aan de grenzen van Europa en in Nederland. We voeren actie om bij politieke leiders aan te dringen op bescherming van vluchtelingen. We lobbyen in Europa voor meer steun aan opvanglanden in de regio en het bieden van veilige, legale routes naar Europa. En we creëren bewustwording over waarom mensen vluchten en over de noodzaak om vluchtelingen te beschermen. Met dit project willen we mensen aan het denken zetten over het belang van goede bescherming van vluchtelingen.

Wat kan jij doen?


Lees meer over ons werk

Kom in actie!

529 ernstig zieke Syrische burgers zitten vast in belegerde stad

Teken de petitie!

Heb je vragen?

Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met ons Servicecenter via servicecenter@amnesty.nl of bel (020) 53 52 111.

Bekijk nogmaals de film

Met dank aan…

Marwa en alle deelnemers, TBWANEBOKO, HazazaH, MRTN, Climmy Canton en Hill & Knowlton Strategies.