© 2015 Getty Images

Verenigde Staten: wapengeweld loopt uit de hand

  • In 2016 werden in de VS 38.658 mensen door vuurwapens gedood; gemiddeld zijn dat 106 slachtoffers per dag. Er raakten 116.000 mensen gewond door wapengeweld, dat zijn gemiddeld 317 mensen per dag.
  • Bij 22 procent van alle vuurwapenaankopen wordt de achtergrond van de koper niet gecontroleerd.
  • Afro-Amerikanen vormen 13 procent van de Amerikaanse bevolking; 58,5 procent van de dodelijke slachtoffers is een Afro-Amerikaan. Een zwarte man tussen de 15 en 34 jaar loopt twintig keer meer kans om door een vuurwapen gedood te worden dan een witte man in dezelfde leeftijdsgroep.
  • In 2016 werden 1.637 kinderen door een vuurwapen gedood.

De ongebreidelde toegang tot wapens en het uitblijven van maatregelen om het wapenbezit te reguleren, brengen in de Verenigde Staten de mensenrechten in gevaar. Dat stelt Amnesty International in het vandaag verschenen rapport ‘In the Line of Fire: Human Rights and the U.S. Gun Violence Crisis’.

Terwijl de meeste landen een licentie- en reguleringssysteem hanteren voor vuurwapens, nemen de Verenigde Staten geen maatregelen, Zo ontbreekt een landelijke registratie van wapens en is het in dertig staten toegestaan om een pistool te bezitten zonder dat hiervoor een vergunning is vereist.

Regulering ontbreekt

‘De regering van de VS vindt wapenbezit belangrijker dan mensenrechten. Er zijn talloze oplossingen voorgesteld, maar er is een verbijsterend gebrek aan politieke wil om levens te redden’, zegt Margaret Huang directeur van Amnesty Verenigde Staten. ‘Ondanks het grote aantal wapens dat in omloop is en het grote aantal mensen dat jaarlijks wordt doodgeschoten, is er een geen federale regulering die duizenden levens zou kunnen redden. De mogelijkheid om waardig en veilig en vrij van angst te leven, is de hoeksteen van de mensenrechten. Niemands mensenrechten zijn veilig zolang onze leiders er niet in slagen om wapengeweld aan te pakken.’

 

Gekleurde gemeenschappen veel vaker slachtoffer

Uit de laatste statistieken, die over 2016, blijkt dat ruim 38.000 mensen in Amerika werden gedood en 116.000 mensen gewond raakten door vuurwapens. In het rapport wordt verslag gedaan van de wijze waarop wapengeweld invloed heeft op gekleurde gemeenschappen, waar mannen tussen de 15 en 34 jaar een twintig keer grotere kans hebben om te worden doodgeschoten dan witte mannen in dezelfde leeftijdscategorie. Vrouwen krijgen er vaker te maken met huiselijk geweld en ook kinderen krijgen onevenredig vaak met geweld te maken.

Grote gevolgen

Schietpartijen hebben grote invloed op de gemeenschap waartoe het slachtoffer behoorde. Ook mensen die een schietpartij hebben overleefd – gemiddeld raken dagelijks 317 mensen gewond door vuurwapens – kunnen levenslang last houden van psychische, fysieke en financiële problemen. Thomas Scalea, directeur van een traumacentrum: ‘Er was een jongen met meerdere schotwonden. In achttien maanden tijd heb ik hem zo’n vijftien tot twintig keer geopereerd. Ik kreeg hem weer op de been, maar hij was ook in zijn arm geschoten en had aanzienlijke zenuwschade. Hij werkte als verhuizer. Daarvoor heb je twee armen nodig. Nu heeft hij een handicap en kan hij niet werken. En dat is het dan, er is geen omscholing of training voor hem. Om arbeidsongeschikt verklaard te worden, moet je kunnen onderhandelen met de zorgverzekeraar. Dat is voor mij al een hele klus, dus denk je dat het hem gaat lukken?’

Amnesty’s aanbevelingen

Amnesty doet de volgende aanbevelingen om het wapengeweld tegen te gaan.

  • Voer een diepgaand onderzoek uit naar iemands achtergrond.
  • Voer een nationale regeling in voor het afgeven van licenties en voor het registreren van vuurwapens.
  • Verbied halfautomatische aanvalsgeweren en andere militaire wapens.
  • Investeer in programma’s waarvan is bewezen dat deze geweld binnen gemeenschappen verkleinen en helpen voorkomen.
  • Ontwikkel wetten die een veilige opslag van wapens verplichten.

Meer over dit onderwerp