Grens Mexico-VS
© Sergio Ortiz/Amnesty International

VS: berichten over gedwongen sterilisaties in vreemdelingendetentiecentra

VS: berichten over gedwongen sterilisaties in vreemdelingendetentiecentra

In de Verenigde Staten zouden er hysterectomies (operatie voor verwijdering van de baarmoeder) zijn uitgevoerd op migrantenvrouwen die vastzitten in het detentiecentrum in Irwin County (ICDC), Georgia. 

‘De berichten van hysterectomies die vrouwen in Irwin County ondergaan zouden hebben zonder hun volledige toestemming, zijn zeer verontrustend’, zegt Denise Bell van Amnesty International USA.

Volgens de berichten wisten sommige vrouwen niet precies waarom de procedures plaatsvonden, of welke procedures ze zouden ondergaan.

Geschiedenis van gedwongen sterilisaties

De Verenigde Staten hebben een geschiedenis van gedwongen sterilisaties, onder meer van inheemse vrouwen, zwarte vrouwen en andere vrouwen van kleur, vrouwen in de gevangenis en intersekse mensen. Naast het feit dat dit een schending is van iemands recht op gezondheid en veiligheid, en seksuele en reproductieve rechten, kan gedwongen sterilisatie ook een misdaad tegen de mensheid zijn.

Oproep Amnesty International

‘Niemand mag worden gesteriliseerd zonder volledige toestemming. Daarnaast zouden mensen ook niet gevangengezet mogen worden omdat ze asiel zoeken in een land’, zegt Denise Bell.

De Amerikaanse autoriteiten (Congress en DHS) moeten deze berichten urgent onderzoeken. Deze beweringen laten weer zien dat het vastzetten van mensen in immigratiecentra in de VS moet stoppen. Daarom roept Amnesty International ook op om mensen die vastzitten in vreemdelingendetentie vrij te laten.