Vrouw en kinderen van Saudische blogger Raif Badawi in Nederland voor actie tegen zijn reisverbod

Vrouw en kinderen van Saudische blogger Raif Badawi in Nederland voor actie tegen zijn reisverbod

Ensaf Haidar, de vrouw van Raif Badawi uit Saudi-Arabië, bezoekt tussen 7-15 juli Nederland met twee van hun kinderen. Raif Badawi werd in 2012 gevangengezet en tot 1000 stokslagen veroordeeld voor het opzetten van een online debatforum en het beledigen van de islam. Vanwege een reisverbod kan hij nu nog eens tien jaar zijn vrouw en drie kinderen niet zien.

Ensaf Haidar vluchtte naar Canada. Samen met twee van haar drie kinderen – Miriyam en Dudi Badawi – komt ze naar Nederland. Raif Badawi werd op 11 maart dit jaar vrijgelaten. Hij had zijn 10-jarige celstraf uitgezeten.

Amnesty International en anderen voerden jarenlang actie tegen de stokslagen en gevangenisstraf van Raif Badawi. In januari 2015 kreeg hij 50 stokslagen, maar mede dankzij wereldwijde protesten bleef het daarbij. Het is goed nieuws dat Badawi nu vrij is, maar hij had nooit gevangengezet mogen worden. En omdat zijn gevangenisstraf wordt gevolgd door een reisverbod van 10 jaar, kan hij zijn vrouw en kinderen nog heel lang niet in levenden lijve zien.

Reisverbod

‘Dit reisverbod is in feite een nieuwe wrede straf voor hem’, zegt Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland. ‘Hierdoor moet hij nog eens tien jaar gescheiden blijven van zijn vrouw en kinderen die in Canada wonen.

De Saudische autoriteiten zetten reisverboden vaker in om activisten ook na hun vrijlating te intimideren, het zwijgen op te leggen en te controleren.

Amnesty International voert actie tegen deze reisverboden.

Saudische hervormingen?

De aanklachten waar Raif Badawi voor werd veroordeeld waren gerelateerd aan zijn blogs op het door hem opgerichte online forum Free Saudi Liberals. Op dit forum uitte hij onder andere kritiek op acties van de religieuze politie, en stelde hij ter discussie waarom vrouwen een mannelijk voogd nodig hadden of waarom het zo moeilijk was voor vrouwen om toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt.

Inmiddels zijn dit allemaal onderwerpen waarmee kroonprins Mohammed Bin Salman de afgelopen jaren graag goede sier maakte als hervormer. De macht van de religieuze politie is inmiddels ingeperkt, vrouwen mogen autorijden en hebben meer toegang tot de arbeidsmarkt.

‘Dat Badawi toch zijn gevangenisstraf van 10 jaar moest uitzitten en nu nog een reisverbod van 10 jaar heeft, toont dat de kroonprins onder geen beding de indruk wil wekken dat kritische burgers veranderingen in beweging kunnen zetten’, zegt Dagmar Oudshoorn.

De sociale hervormingen die de Saudische autoriteiten de afgelopen jaren doorvoerden zijn dan ook vooral bedoeld om af te leiden van de ernstige mensenrechtenschendingen, waaronder de vervolging van individuen voor het vreedzaam uitoefenen van hun recht op vrijheid van meningsuiting en het opleggen van willekeurige reisverboden.

Op 15 en 16 juli bezoekt de Amerikaanse president Biden voor het eerst sinds zijn aantreden Saudi-Arabië. Amnesty International vraagt hem geen deals te sluiten zonder onder andere te eisen dat de autoriteiten alle gewetensgevangenen onmiddellijk vrijlaten, en de reisverboden die activisten en hun families zijn opgelegd op te heffen.

Ensaf Haidar in Nederland

Tijdens hun verblijf in Nederland vragen Ensaf Haidar en de kinderen aandacht voor de zaak van hun vader, onder andere op scholen, op de Zwarte Cross– en bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.De kinderen bezoeken de Dreefschool in Haarlem. De leerlingen van deze school kwamen eerder in actie door de aflevering van Klokhuis waarin de situatie van Badawi in kaart werd gebracht.Op Zwarte Cross zijn over de jaren heen meerdere acties geweest voor de vrijlating van Raif Badawi. De Australische stuntman Jackson Strong deed een wereldrecordpoging om met een afstandsbackflip aandacht te vragen voor zijn zaak. Daarnaast heeft de directeur persoonlijk gedemonstreerd voor de ambassade van Saudi-Arabië. Zwarte Cross had Badawi graag willen uitnodigen om aanwezig te zijn op het festival, maar dit kan helaas niet door het reisverbod.

Teken de petitie