Raif Badawi mag nadat hij zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten Saudi-Arabië vanwege een reisverbod 10 jaar lang niet verlaten
© Private

Saudische blogger Raif Badawi vrij maar mag tien jaar Saudi-Arabië niet verlaten

De Saudische blogger en activist Raif Badawi is vandaag vrijgelaten, nadat hij zijn gevangenisstraf had uitgezeten. Door een reisverbod mag hij tien jaar lang het land niet verlaten.

1000 stokslagen

Raif Badawi werd op 17 juni 2012 gevangengezet en in 2014 veroordeeld tot 10 jaar cel, gevolgd door een reisverbod van 10 jaar en een boete van 1 miljoen Saudische riyal (238.000 euro). Hij kreeg deze straf voor het oprichten van een online debatforum en aanklachten dat hij de islam had beledigd. Hij werd ook veroordeeld tot de wrede straf van 1000 stokslagen, waarvan de eerste 50 publiekelijk werden toegediend op 9 januari 2015.

Over de hele wereld voerden mensen actie voor Raif Badawi. Meer dan een miljoen berichten (handtekeningen, e-mails, sms’jes etc) werden verstuurd voor zijn zaak. In Nederland demonstreerde Amnesty International een jaar lang elke vrijdag bij de Saudische ambassade voor zijn vrijlating. Hoewel het niet leidde tot vervroegde vrijlating, werden zijn stokslagen na de eerste sessie niet hervat.

Gescheiden van zijn gezin

Amnesty International verwelkomt de vrijlating van Raif Badawi, maar benadrukt dat hij door het reisverbod van nog eens tien jaar nog niet echt vrij is. ‘Dit reisverbod is in feite een nieuwe wrede straf voor hem, omdat hij hierdoor nog eens tien jaar gescheiden moet blijven van zijn vrouw en kinderen die in Canada wonen’, zegt Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland.

Reisverbod

Reisverboden worden door de Saudische autoriteiten willekeurig gebruikt als manier om activisten ook na hun vrijlating te intimideren, tot zwijgen te brengen en te controleren. De vorig jaar vrijgelaten mensenrechtenverdedigers Loujain al-Hathloul en Raif Badawi’s zus Samar Badawi kunnen ook nog steeds het land niet verlaten vanwege opgelegde reisverboden.

Amnesty International roept de Saudische autoriteiten op om onmiddellijk het reisverbod en alle andere voorwaarden van vrijlating op te heffen die Raif Badawi en andere vreedzame activisten en hun families opgelegd hebben gekregen.

Meer over dit onderwerp