De vlag van Kameroen

Vreedzame demonstranten in Kameroen moeten onmiddellijk uit de cel (update)

In Kameroen zijn afgelopen zondag bij vreedzame protesten zeven mensen doodgeschoten en meer dan 100 opgepakt. Ongeveer 50 van hen zitten nog vast.

De demonstraties, waarvoor geen toestemming was verleend, waren een initiatief van de Mouvement pour la Renaissance du Cameroun (MRC), de partij van Maurice Kamto, die in oktober vorig jaar tweede werd bij de presidentsverkiezingen. De MRC had opgeroepen tot ‘witte marsen’ als protest tegen de massale ongeregeldheden bij de verkiezingen.

Update

Op 28 januari 2019 werd oppositieleider Maurice Kamto gearresteerd. De leider van de MRC en vier anderen werden gearresteerd in Duoala en zijn daarna overgebracht naar Yaoundé. Ze mochten zich niet door hun advocaten laten bijstaan.

Excessief geweld

Veiligheidstroepen gebruikten excessief geweld tegen de demonstranten. In de stad Douala werden zeven mensen doodgeschoten, anderen werden geslagen. In Douala, en ook in Yaoundé, Dschang, Bafoussam en Bafang werden meer dan 100 mensen gearresteerd. Dezelfde dag nog werden ongeveer 50 van hen weer vrijgelaten. De anderen zitten nog steeds in administratieve detentie.

De Kameroense regeringswoordvoerder René Emmanuel Sadi ontkent dat er met scherp geschoten is, maar op sociale media zijn beelden te zien van automatisch geweervuur in Douala, en van een lid van de oproerpolitie die op de benen van een demonstrant schiet.

Oproep Amnesty

‘De Kameroense autoriteiten moeten de demonstranten onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten,’ zegt Samira Daoud van Amnesty International. ‘Ze zitten alleen maar vast omdat ze hun recht op vreedzaam demonstreren uitoefenden. Niemand zou gearresteerd moeten worden voor het uiten van zijn mening.’

‘Het neerslaan van vreedzame demonstraties ondermijnt de rechten op vrije meningsuiting en op vreedzaam betogen in Kameroen. De overheid moet stoppen met het onderdrukken van de protesten en haar verplichtingen op grond van degrondwet en internationale mensenrechten nakomen.’

 

Meer over dit onderwerp