Dorgelesse Nguessan uit Kameroen kreeg een gevangenisstraf van 5 jaar omdat ze demonstreerde tegen armoede

Dorgelesse’s brief vanuit de gevangenis

Honderdduizenden Amnesty-aanhangers wereldwijd schreven in december 2022 tijdens de schrijfactie Write for Rights brieven voor de vrijlating van Dorgelesse Nguessan uit Kameroen. Dorgelesse had vreedzaam gedemonstreerd omdat ze zich zorgen maakte om de groeiende armoede in haar land. Ze werd opgepakt en kreeg 5 jaar cel. Nu schrijft ze ons vanuit de gevangenis een prachtige (maar ook verdrietige) brief, met daarin een sprankje hoop. We willen deze graag met jullie delen.

Aan de actievoerders van Amnesty International,

Woorden schieten tekort als ik probeer te beschrijven wat jullie acties voor mij hebben gedaan. Het goede dat ze deden, voor mij en mijn familie… ze brachten me zoveel vreugde. Ik wil alleen maar dankjewel zeggen en God vragen om Amnesty en haar supporters te blijven zegenen. Laat jullie alsjeblieft niet ontmoedigen. Het heeft ons zo goed gedaan, ik kan het je niet zeggen. Ik heb er geen woorden voor – behalve dank jullie wel, dank jullie wel, dank jullie wel, dank jullie wel.

Jullie reikten ons de helpende hand op het moment dat we dat het hardst nodig hadden. Mijn zoon was ziek, mijn moeder was ziek. Mijn verblijf in de gevangenis had zo’n impact op mijn moeder, ze was erdoor verzwakt. Deze acties gaven haar kracht. Ze moedigden ons allemaal aan. Dus ik weet niet hoe ik Amnesty genoeg kan bedanken.

Wat betreft verdere steun voor mijn zaak… Ik zal instemmen met elke beslissing die Amnesty neemt over wat er nu moet gebeuren. Jullie zouden de rechters kunnen schrijven om hen te vragen ervoor te zorgen dat de beroepsprocedure niet langer wordt vertraagd, het ministerie van Justitie aanschrijven, de president van de Republiek tweeten. Gewoon doorgaan alsjeblieft. […]

‘Er is weer hoop’

Op 15 februari accepteerde de rechtbank het beroep van mijn veroordeling in 2020 – eindelijk! En nu zullen de argumenten op 21 maart worden gepresenteerd. Er is dus weer hoop!

We moeten hopen. Ik ben deze plek gewoon zo zat, zat te zien dat andere gevangenen vrijkomen en ik niet… Er zijn dagen dat ik wakker word en huil. Als ik weet dat mensen aandacht aan mijn zaak besteden, kan ik sterk zijn, voel ik me sterk. Maar als ik me laat gaan, voel ik een enorm verdriet. Het is moeilijk – het leven in de gevangenis is moeilijk. Als je niet in de gevangenis hebt gezeten, kun je het niet begrijpen. Het is net een marteling.

Als jullie actie voor me kunnen blijven voeren, zou ik jullie dankbaar zijn. Moge God Amnesty blijven zegenen en over Amnesty waken.

Dorgelesse

Amnesty International blijft zich inzetten voor de vrijlating van Dorgelesse. We laten het jullie weten als je daarbij kunt helpen.

Meer over dit onderwerp