Ivo Feh uit Kameroen
© Privéfoto

Kameroen laat studenten vrij die 10 jaar cel kregen voor grap over Boko Haram

Amnesty International is verheugd dat in Kameroen drie studenten zijn vrijgelaten. Ze waren in 2016 tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat ze een sarcastisch sms-bericht deelden waarin werd verwezen naar Boko Haram.

Tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights in 2016 schreven meer dan 300.000 mensen naar president Paul Biya van Kameroen om hem te vragen Fomusoh Ivo Feh, Afuh Nivelle Nfor en Azah Levis Gob vrij te laten. Het enige dat zij gedaan hadden was  gebruikmaken van hun recht op vrije meningsuiting. Daarvoor hadden zij nooit gearresteerd mogen worden.

Celstraf voor een grap

Fomusoh Ivo Feh stuurde het volgende sms-bericht door naar een vriend: ‘Boko Haram rekruteert jongeren vanaf 14 jaar. Vereisten: vier voldoendes op je middelbare schooldiploma, inclusief godsdienst.’ Met de grap gaf hij aan dat het moeilijk is om aan werk te komen in Kameroen, zeker als je net je diploma hebt gehaald en nog geen geld hebt om naar de universiteit te gaan. De vriend stuurde het bericht door naar een schoolvriend die het vervolgens ook weer doorstuurde. Een docent las het en bracht de politie op de hoogte. Daarop werd Feh op 13 december 2014 gearresteerd. Ook zijn twee vrienden werden opgepakt.

Vaker oneerlijke processen

In Kameroen komt het geregeld voor dat mensen die ervan worden verdacht Boko Haram te steunen een oneerlijk proces krijgen. De bewijslast wordt omgekeerd, waardoor de verdachte moet bewijzen dat de verdenking onterecht is. Bovendien worden verdachten schuldig bevonden terwijl er nauwelijks bewijs tegen hen is of dit bewijs niet gecontroleerd kan worden.

Achtergrond

Fomusoh Ivo Feh, Afuh Nivelle Nfor en Azah Levis Gob werden op 2 november 2016 door een militaire rechtbank veroordeeld tot 10 jaar cel vanwege het ‘niet veroordelen van terroristische informatie’. Hun vrijlating volgde nadat het Hooggerechtshof van 16 december 2021 hun straf terugbracht naar 5 jaar. Volgens hun advocaat blijft de aanklacht wel staan.

Boko Haram maakt zich volgens Amnesty-onderzoek regelmatig schuldig aan misdrijven volgens internationaal recht, waaronder oorlogsmisdrijven, en aan andere ernstige schendingen van de internationale mensenrechten.

 

 

 

Meer over dit onderwerp