© Anadolu Agency/Getty Images

VN-compromis over hulptoegang tot Syrië niet genoeg voor behoeften bevolking

VN-compromis over hulptoegang tot Syrië niet genoeg voor behoeften bevolking

De VN-Veiligheidsraad sloot vrijdag een slecht compromis over de toegang van hulp tot Syrië. De toegang via de enige nog bestaande grensovergang Bab al-Hawa in Noordwest-Syrië op de grens met Turkije werd met maar zes maanden verlengd. Een volgende verlenging van een half jaar hangt af van bepaalde voorwaarden. Volgens Amnesty International is dit compromis niet genoeg om te voldoen aan de behoeften van de Syrische bevolking.

‘Dit compromis laat zien dat Rusland de humanitaire behoeften van Syriërs volledig negeert en in plaats daarvan politieke spelletjes speelt met de levens en het welzijn van miljoenen mensen’, zegt Sherine Tadros van Amnesty International. ‘De grensovergang voor hulpgoederen via Bab al-Hawa is een cruciale levenslijn voor mensen in Noordwest-Syrië waarlangs eten, schoon water en medische benodigdheden worden geleverd aan meer dan een miljoen mensen.’

‘Minimaal en onvoldoende’

‘Het sluiten van twee andere grensovergangen vorig jaar heeft de humanitaire crisis verergerd in zowel Noordwest- als Noordoost-Syrië. Om opnieuw alleen maar Bab al-Hawa te autoriseren als grensovergang voor hulpgoederen voor een periode van zes maanden en misschien nog een tweede maal voor zes maanden is essentieel, maar minimaal en blijft onvoldoende om aan alle humanitaire behoeften te voldoen van de bevolking.’

Hulp via Damascus

Syrië en zijn bondgenoten willen de humanitaire hulp via grensovergangen die door de VN in 2014 werden ingesteld, stoppen en in plaats daarvan alle hulp via de hoofdstad Damascus laten aanvoeren. Op dinsdag 22 juni 2021 suggereerde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zelfs dat Rusland de hernieuwing van de humanitaire corridor zou blokkeren, omdat er ook alternatieve routes voor humanitaire hulp zijn en de Turkse rol ‘niet essentieel is’.

‘Minachting’

Ierland en Noorwegen deden een voorstel om ook de vorig jaar gesloten al-Yarubiyah-grensovergang op de grens met Irak te heropenen, maar Rusland en China blokkeerden dit voorstel in de VN-Veiligheidsraad, net als het voorstel om nogmaals een verlenging van een jaar te geven voor de Bab al-Hawa-grensovergang. ‘Door die voorstellen te blokkeren, tonen Rusland en China een beschamende minachting voor de levens van iedereen die afhankelijk is van humanitaire hulp om te kunnen overleven’, Sherine Tadros.