Kinderen aan de grens van Mexico en de Verenigde Staten
© Sergio Ortiz/Amnesty International

Verenigde Staten moeten immigranten in detentie vrijlaten in deze coronacrisis

Verenigde Staten moeten immigranten in detentie vrijlaten in deze coronacrisis

De regering-Trump slaagt er niet in mensen die vastzitten in vreemdelingendetentie te beschermen tegen het coronavirus. Dat verklaart Amnesty International vandaag in een nieuw rapport.

Het rapport ‘We are adrift, about to sink’: The looming COVID-19 disaster in US immigration detention facilities gaat over de detentiecentra voor immigranten in de Verenigde Staten. Amerika heeft het grootste systeem van vreemdelingendetentie in de wereld met bijna 40.000 mensen in meer dan tweehonderd centra verspreid over het hele land. De Immigration and Customs Enforcement (ICE) leidt deze centra. In verschillende detentiecentra zijn immigranten in hongerstaking gegaan uit protest tegen hun gevangenschap en de gevaarlijke en onhygiënische omstandigheden.

Gevaar voor de volksgezondheid

‘Vandaag de dag zijn de gezondheid en veiligheid van ons allemaal met elkaar verbonden’, zegt Erika Guevara-Rosas van Amnesty International. ‘In de Verenigde Staten zijn meer bevestigde coronagevallen dan in enig ander land, maar toch treft ICE geen effectieve maatregelen om de pandemie in detentiecentra te voorkomen. Daarmee komt ieders veiligheid in gevaar.’

ICE houdt onnodig tienduizenden mensen vast. Dit vormt een groot gevaar voor de volksgezondheid. Mensen tijdens een wereldwijde pandemie vasthouden om niets anders dan migratie-gerelateerde redenen is wreed, roekeloos en dodelijk. ICE moet snel zorgen voor alternatieven voor deze detentie en de mensen die vastzitten een humanitair pardon geven. Slechts in uitzonderlijke gevallen mogen mensen opgesloten blijven.

Geen maatregelen tegen besmetting

In de detentiecentra is niet voldoende zeep en ontsmettingsmiddel en kunnen mensen geen afstand van elkaar houden. ICE gaat ook gewoon door met het vervoeren van duizenden mensen van het ene naar het andere detentiecentrum. ICE heeft nog geen enkele noodzakelijke maatregel getroffen om mensen zowel binnen als buiten de detentiecentra te beschermen tegen het coronavirus.

ICE houdt informatie achter over het aantal mensen in vreemdelingendetentie dat met het coronavirus zijn besmet. De vreemdelingen zelf, hun geliefden en hun advocaten weten daardoor niet hoe het ervoor staat. Er zijn berichten dat in sommige centra mensen in hun cel moeten blijven en dat mensen die ziekteverschijnselen vertonen vaak niet worden getest. Naast de mensen in detentie zelf, loopt ook het personeel van ICE gevaar.

Zwanger en bang om te sterven

‘Ik kan niet voldoende afstand houden van andere mensen om te voorkomen dat ik het virus krijg als zij het hebben’, zegt een zwangere moeder met een dochter van 4 jaar uit Honduras. Ze is bang dat ze corona krijgt en zal doodgaan. ‘Ik kan niet anders dan dichtbij anderen zijn, de hele tijd. Ik deel een kamer met anderen, de badkamer, de eetzaal. Alle ruimtes in deze gevangenis zijn gemeenschappelijk.’

Amnesty’s oproep

Amnesty roept ICE op om dringend alternatieven voor detentie beschikbaar te stellen. Immigranten die in detentie vastzitten moeten een humanitair pardon krijgen en worden vrijgelaten. Slechts in uitzonderlijke gevallen mogen mensen worden vastgehouden. ICE moet speciale aandacht geven aan ouderen, mensen met medische problemen en anderen die een groter risico lopen om het coronavirus te krijgen. Daarnaast moeten alle kinderen en gezinnen uit detentie worden vrijgelaten.