Conversietherapie (ook genoemd reparatietherapie, homotherapie, homogenezing) is een aanpak waarmee met psychologische middelen wordt geprobeerd iemands homoseksuele of biseksuele oriëntatie te veranderen in een heteroseksuele.

Tanzania: 10 mannen opgepakt omdat ze homo zouden zijn

Op het Tanzaniaanse eiland Zanzibar zijn tien mannen gearresteerd omdat ze ervan verdacht worden homo te zijn. De politie zou getipt zijn dat er een homohuwelijk aan de gang was. Vorige week riep een bekende politicus uit Tanzania de bevolking op van homoseksualiteit verdachte mannen aan te geven bij de politie.

De regering nam daarna afstand van die uitspraak en verklaarde dat niemand gearresteerd zou worden vanwege zijn of haar seksuele oriëntatie. Dat is dus toch gebeurd. De arrestatie toont het gevaar van opruiende en discriminerende uitspraken door politici.

Opgepakt voor naast elkaar zitten

De politie viel zaterdag 3 november binnen bij een feestje op het strand van Pongwe en arresteerde tien mannen. Zes mannen wisten te ontsnappen. Er zijn geen aanklachten tegen de arrestanten ingediend. Maar Amnesty stelde vast dat ze werden vastgezet omdat ze volgens de politie een homohuwelijk aan het voltrekken waren. Agenten zeiden dat de mannen ‘twee aan twee’ in koppels zaten. ‘Het gaat het verstand te boven dat het in tweetallen naast elkaar zitten genoeg is om uit te gaan van een misdrijf’, zegt Amnesty’s Seif Magongo.

Amnesty vreest dat de tien gearresteerde mannen gedwongen worden een anaal onderzoek te ondergaan. Op die manier proberen de autoriteiten te ‘bewijzen’ dat mannen seks met elkaar hebben. Zo’n onderzoek mag er niet komen. De mannen moeten onmiddellijk worden vrijgelaten.

Achtergrond

Op 29 oktober kondigde Paul Makonda, regionaal coördinator van Dar es Salaam, aan dat vanaf 5 november een speciale eenheid jacht zou maken op mensen die ervan verdacht worden lesbisch, homoseksueel, biseksueel of intersekse te zijn. Op 4 november nam de regering via het ministerie van Buitenlandse Zaken afstand van deze uitspraak en noemde die Makonda’s ‘persoonlijke mening’.