Joe Biden kondigt strenge asielmaatregel aan
© REUTERS/Leah Millis

Strenge asielmaatregel VS: voor het eerst grens dicht

De Amerikaanse president Joe Biden kondigde dinsdag 4 juni een strenge nieuwe asielmaatregel aan. Voor het eerst wordt er een bovengrens gesteld aan het aantal asielaanvragen in de VS en gaat de grens tussen de VS en Mexico dicht. Volgens Amnesty International schept deze maatregel een gevaarlijk internationaal precedent.

De nieuwe asielmaatregel houdt in dat als er meer dan 2500 mensen per dag worden opgepakt omdat ze vanuit Mexico illegaal de grens met de verenigde Staten oversteken, er een stop komt op het indienen van asielaanvragen.  ‘Deze maatregel speelt in op valse verhalen over invasies aan de grens, ’ reageert Amy Fischer van Amnesty International USA.

Gevaarlijk voorbeeld

Andere landen zullen nu mogelijk een voorbeeld nemen aan de strenge nieuwe asielmaatregel van Biden. ‘Hij maakt gebruik van dezelfde wettelijke autoriteit die de Trump-regering gebruikte om de gevaarlijke inreisverboden voor mensen uit bepaalde Islamitische en Afrikaanse landen te implementeren.’

Geen oplossing

‘Voor de duidelijkheid: deze maatregel zal de problemen aan de grens niet oplossen, zal niet voorzien in de behoeften van grote steden die te maken hebben met grote aantallen nieuwkomers, zal mensen die vluchten voor gevaar niet stoppen, noch zal het gemeenschappen veilig houden. Het zal alleen maar leiden tot meer chaos en wreedheid, en onvermijdelijk tot meer martelingen, geweld en de dood van vrouwen, mannen en kinderen die op zoek zijn naar veiligheid in de VS.’

Illegale maatregel volgens internationale wetgeving

De Verenigde Staten waren betrokken bij het opstellen van het Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties. ‘Het is zeer teleurstellend om te zien dat President Biden zo vastbesloten is om beleid te implementeren dat duidelijk illegaal is en niet in lijn met de internationale wetgeving en vluchtelingenwetgeving.’ Amnesty International stelt dat er echte oplossingen nodig zijn. Oplossingen die de mensenrechten respecteren, de onderliggende oorzaken van gedwongen migratie aanpakken, veilige vluchtroutes mogelijk maken en tegemoetkomen aan de behoeften van gemeenschappen aan de grens en in het binnenland van de Verenigde Staten.

Oproep Amnesty International

Amnesty International USA dringt er bij president Biden op aan om zich te verplaatsen in de mensen die gedwongen hun huis verlaten. Mensen die een gevaarlijke reis ondernemen om te ontsnappen aan ellende. Het is tijd dat Biden consequent de mensenrechtennormen volgt, die hij beweert te verdedigen.

Meer over dit onderwerp