General view of the Moria refugee camp on the island of Lesvos, Greece 2018
© © Giorgos Moutafis/Amnesty International

Start petitie ‘Kijk niet weg’ voor de humanitaire ramp op de Griekse eilanden

Vandaag start de gezamenlijke petitie ‘Kijk niet weg’ van verschillende organisaties en bezorgde burgers. Hiermee vragen ze aandacht voor de humanitaire ramp die gaande is in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Ruim 19.000 mensen zitten daar vast in vluchtelingenkampen onder verschrikkelijke omstandigheden. De organisaties roepen de Nederlandse regering op het voortouw in Europa te nemen en in navolging van Portugal en 1.000 mensen hierheen te halen.

Kinderen die zelfmoord willen plegen, veelvuldig seksueel en fysiek geweld en geen uitzicht op een beter bestaan. In de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden worden de levens van meer dan 19.000 mensen verwoest.  De kampen zijn compleet overbevolkt: Op Samos zitten nu bijna 5.000 mensen vast, ruim zeven keer meer dan waar het kamp voor gebouwd is. En in het kamp Moria op Lesbos verblijven rond de 7.329 mensen, terwijl het berekend is op maximaal 3.100 mensen[1]. Een humanitaire ramp is gaande. Dit wordt alleen maar erger met alweer de vierde winter voor de deur. 

Nú actie

De initiatiefnemers van deze actie, waaronder Amnesty International Nederland, We gaan ze halen, De Goede Zaak, Tosti Creative, verschillende advocaten en andere bezorgde burgers vinden dat het enorme leed van de mensen in de kampen onmiddellijk moet stoppen.  

Eduard Nazarski, directeur Amnesty International Nederland: ‘Europese landen kunnen niet langer naar elkaar wijzen voor een oplossing: er moet nú iets gebeuren. Ik roep de Nederlandse regering op het goede voorbeeld te geven.’  

Portugal zegde einde oktober 2018 al toe 1.000 mensen over te nemen. De initiatiefnemers roepen daarom de Nederlandse regering op om -in navolging van Portugal- binnen Europa het voortouw te nemen en 1.000 mensen van de Griekse eilanden hierheen te halen. 

Mensen die onze oproep willen ondersteunen kunnen via de website kijknietweg.nl de petitie ondertekenen.  

Bezoek aan Lesbos

Enkele initiatiefnemers van de petitie, onder wie Eduard Nazarski (Amnesty), Adriaan Stoop en Veerle Goudswaard (beiden advocaat) brachten afgelopen week (22 t/m 24 november) een bezoek aan Lesbos. Ze kregen toestemming om kamp Moria te bezoeken en spraken met inwoners en hulpverleners.

 

[1] Bron van genoemde getallen: NATIONAL SITUATIONAL PICTURE REGARDING THE ISLANDS AT EASTERN AEGEAN SEA (13/11/2018) 

 

Meer over dit onderwerp