Shell moet olievervuiling in Nigeria opruimen

Twee Nigeriaanse gemeenschappen die verwoest zijn door olievervuiling hebben Shell aangeklaagd bij het Hooggerechtshof in Londen.

‘Meer dan 13.500 bewoners van de gemeenschappen Ogale en Bille in de Nigerdelta hebben Shell aangeklaagd en het bedrijf gevraagd de olievervuiling op te ruimen. Volgens de bewoners hebben de olielekkages hun levens verwoest, hun land en water vervuild, en kunnen ze niet meer hun land bewerken en vissen’, zegt Mark Dummett van Amnesty International.

Amnesty International steunt deze twee gemeenschappen in de Nigerdelta, die al zeven jaar in een juridische strijd verwikkeld zijn met Shell, en roept het bedrijf op de veroorzaakte schade op te ruimen en de bewoners te compenseren voor hun verloren bestaansmiddelen.

Shell wil olievelden in Nigerdelta verkopen

In 2021 kondigde Shell aan de olievelden en andere bezittingen in de Nigerdelta te gaan verkopen, na zestig jaar zeer winstgevende operaties in het gebied. Het is zorgwekkend dat Shell niet heeft uitgelegd hoe het van plan is de wijdverspreide en systematische vervuiling van de Nigeriaanse gemeenschappen, die is gelinkt aan de jarenlange bedrijfsactiviteiten, aan te pakken voor het het gebied verlaat.

Deze zaak gaat nu naar de rechtbank om vast te stellen of het moederbedrijf van Shell in Londen, en ook de Nigeriaanse dochteronderneming de Shell Petroleum Development Company (SPDC) wettelijk verantwoordelijk zijn voor de veroorzaakte schade aan de gemeenschappen in Nigeria.

‘Als dit niveau van vervuiling in Europa of Noord-Amerika had plaatsgevonden, is het moeilijk voor te stellen dat er geen snelle en ernstige consequenties en wettelijke schadeloosstelling zouden zijn’, zegt Osai Ojigho, de directeur van Amnesty International Nigeria.

Meer over dit onderwerp