Reem en Rawan uit Saudi-Arabië in Hongkong
© AFP/Getty Images

Hongkong: Saudische zussen in gevaar

De autoriteiten van Hongkong moeten de Saudische zussen Reem en Rawan beschermen in plaats van terugsturen naar Saudi-Arabië. Daar is hun leven ernstig in gevaar.

De zussen Reem (20) en Rawan (18) werden in Saudi-Arabië ‘behandeld als slaven’ en regelmatig mishandeld door mannelijke familieleden. In september vluchtten ze tijdens een familievakantie in Sri Lanka. Ze namen het vliegtuig naar Hongkong en wilden van daaruit verder reizen naar Australië om asiel aan te vragen. Op het vliegveld van Hongkong werden ze echter tegengehouden door medewerkers van het Saudische consulaat. Die maakten hun paspoorten ongeldig.

Risico op de doodstraf in Saudi-Arabië

In Hongkong kunnen Reem en Rawan nu geen kant op. Ze hebben toestemming om tot 28 februari in het land te blijven. Als Hongkong die verblijfsduur niet verlengt, worden ze teruggestuurd naar Saudi-Arabië. Daar kunnen ze worden aangeklaagd omdat ze zijn weggelopen zonder toestemming van hun mannelijke voogd, en ook omdat ze het land zijn ontvlucht en vanwege ‘het afwijzen van de islam’. Voor dat laatste kunnen ze in Saudi-Arabië zelfs de doodstraf krijgen.

Amnesty: Hongkong moet de zussen beschermen

Bovendien vrezen de zussen dat ze (gewelddadig) zullen worden gestraft door hun mannelijke familieleden. Amnesty International roept Hongkong op om Reem en Rawan ofwel te laten blijven, of naar een ander land te laten reizen waar ze veilig zijn en asiel kunnen aanvragen.