Iman al-Nafjan, Aziza al-Youssef en Ruqayyah al-Mhareb, die opkwamen voor de rechten van vrouwen zijn in Saudi-Arabië vrijgelaten Loujain al-Hathloul, Nassima al-Sada en Samar Badawi zitten nog vast.

Saudi-Arabië: drie vrouwelijke activisten vrijgelaten, maar verzonnen aanklachten blijven

In Saudi-Arabië zijn drie vrouwelijke activisten voorwaardelijk vrijgelaten. Iman al-Najfan, Aziza al-Yousef en Ruqayyah al-Mhareb zaten tien maanden vast na verzonnen aanklachten. In de gevangenis zijn zij gemarteld.

Positieve stap

Lynn Maalouf van Amnesty International verwelkomt de vrijlating van de vrouwen, al komt die wel te laat. ‘Deze vrouwen hadden nooit gevangengezet mogen worden en hun vrijlating zou zeker niet ‘tijdelijk’ moeten zijn,’ zegt Maalouf. ‘Ze werden vastgezet, bedreigd en gemarteld, omdat ze vreedzaam opkwamen voor de rechten van vrouwen en hun mening uitten.’

Amnesty’s oproep

Amnesty roept de Saudische autoriteiten op om alle aanklachten tegen de drie vrouwen in te trekken, evenals tegen de andere vrouwelijke mensenrechtenverdedigers die nog vastzitten.  Allen moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.

De autoriteiten moeten garanderen dat er een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek komt naar de beweringen van de activisten dat zij zijn gemarteld. Bovendien moeten zij het recht hebben op schadeloosstelling voor hun willekeurige detentie en andere schendingen van mensenrechten.

 

Lees meer over mensenrechten in Saudi-Arabië.

Meer over dit onderwerp