In de vroege ochtend van 10 oktober voerden Russische troepen massale raketaanvallen uit op Kiev en verschillende andere Oekraïense steden, waaronder Dnipro, Zaporizja en Zjytomyr. Volgens de Oekraïense strijdkrachten zijn door Russische troepen ongeveer 40 raketten afgevoerd.
© AFP via Getty Images

Russische aanvallen op Kiev en andere steden in Oekraïne zijn mogelijk schendingen van oorlogsrecht

In de vroege ochtend van 10 oktober voerden Russische troepen massale raketaanvallen uit op Kiev en verschillende andere Oekraïense steden, waaronder Dnipro, Zaporizja en Zjytomyr. Volgens de Oekraïense strijdkrachten zijn door Russische troepen ongeveer 40 raketten afgevuurd.

Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International: ‘Dit is weer een dag waarop Rusland meerdere aanvallen lanceert waarbij woonwijken, stadscentra en civiele infrastructuur geraakt worden. De krater die een Russische raket in het midden van een kinderspeelplaats veroorzaakte in het centrum van Kiev, is een triest symbool van de volledige minachting voor het menselijk leven dat de Russische invasie kenmerkt.’

Amnesty’s oproep

Rusland moet zijn agressieoorlog onmiddellijk stoppen. De verantwoordelijken voor oorlogsmisdrijven, ook commandanten en burgerleiders zoals ministers en staatshoofden, moeten verantwoording afleggen voor hun daden.

Achtergrond

In acht regio’s en in Kiev is belangrijke infrastructuur getroffen zoals elektriciteitscentrales. Dat leidde tot grote stroomtekorten in het hele land. Veel treinen liepen vertraging op. Volgens de Oekraïense politie waren van de 117 beschadigde objecten verspreid door het hele land 29 belangrijke infrastructuurvoorzieningen.

Het is de eerste keer dat het historische centrum van Kiev doelwit was. Vier stadsdistricten werden aangevallen waardoor de Nationale Shevchenko Universiteit, een voetgangersbrug en een speeltuin in het Shevchenko-park werden beschadigd. Er zouden volgens de Staatsdienst voor noodsituaties in het hele land elf mensen zijn omgekomen, 89 mensen raakten gewond.

De Russische president Vladimir Poetin verwelkomde de aanvallen en beweerde dat ze gericht waren op ‘energievoorzieningen, militair bestuur en communicatie van Oekraïne’.

Aansprakelijkheid voor oorlogsmisdrijven

Sinds het begin van het conflict documenteert Amnesty International Russische oorlogsmisdrijven en andere schendingen van mensenrechten en het humanitair recht die zijn begaan tijdens de Russische oorlog in Oekraïne. Alle publicaties van Amnesty International die tot nu toe zijn gepubliceerd, zijn hier te vinden.

Amnesty International heeft herhaaldelijk opgeroepen om leden van de Russische strijdkrachten en functionarissen die verantwoordelijk zijn voor de agressie en schendingen in Oekraïne ter verantwoording te roepen. Amnesty is blij met het lopende onderzoek in Oekraïne van het Internationaal Strafhof. De plicht om verantwoording af te leggen over wat er in Oekraïne gebeurt, vereist de gezamenlijke inspanningen van de VN en haar organen, evenals initiatieven op nationaal niveau in

 

Meer over dit onderwerp