Bij een aanval die waarschijnlijke gericht was op de luchtmachtbasis in Chuhuiv trof een Russisch wapen een woonblok.
© ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images

Russisch leger gebruikt onnauwkeurige wapens tijdens invasie van Oekraïne en pleegt mogelijk oorlogsmisdrijven

Tijdens de Russische invasie van Oekraïne worden willekeurige aanvallen uitgevoerd op burgergebieden en beschermde gebouwen zoals ziekenhuizen. Dit concludeert Amnesty International na het bestuderen van drie incidenten waarbij waarschijnlijk zeker zes burgers zijn gedood en twaalf mensen gewond raakten. Willekeurige aanvallen zijn in strijd met het oorlogsrecht en kunnen oorlogsmisdrijven zijn.

‘Het Russische leger toont een enorme minachting voor het leven van burgers door ballistische raketten en andere explosieve wapens te gebruiken in dichtbevolkte gebieden’, zegt Agnes Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International. ‘Sommige van deze aanvallen kunnen oorlogsmisdrijven zijn. De Russische regering, die ten onrechte beweert alleen precisiewapens te gebruiken, zou de verantwoordelijkheid voor deze daden moeten nemen. De Russische troepen moeten onmiddellijk stoppen met de willekeurige aanvallen die in strijd zijn met het oorlogsrecht. Het blijven gebruiken van ballistische raketten en andere onnauwkeurige explosieve wapens die burgerslachtoffers en verwondingen veroorzaken, is onvergeeflijk.’

Willekeurige aanvallen

Amnesty’s Crisis Evidence Lab analyseerde digitaal bewijsmateriaal – waaronder foto’s, video’s en satellietbeelden – van drie aanvallen die werden uitgevoerd aan het begin van de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari. De aanslagen vonden plaats in Vuhledar, Charkov en Uman.

Vuhledar

Bij de dodelijkste aanval sloeg om ongeveer 10.30 uur lokale tijd een ballistische raket in, in de buurt van een ziekenhuis in Vuhledar, in de regio Donetsk, in het oosten van Oekraïne. Daarbij kwamen vier burgers om het leven en raakten tien mensen gewond. Bij het analyseren van foto’s van de overblijfselen van de raket, stelde de wapenonderzoeker van Amnesty vast dat bij de aanval een 9M79 Tochka-ballistische raket was gebruikt. Deze wapens zijn uiterst onnauwkeurig, missen hun doelwit regelmatig met een halve kilometer of meer en mogen nooit worden gebruikt in bevolkte gebieden.

Chuhuiv

Een andere aanval vond plaats om ongeveer 08.00 uur lokale tijd in de regio Charkov, in het noordoosten van Oekraïne. Het waarschijnlijke doelwit was de nabijgelegen luchtmachtbasis Chuhuiv, maar in plaats daarvan trof een Russisch wapen een woonblok. Daardoor ontstond veel brandschade en waarschijnlijk werd ten minste één burger gedood en raakten zeker twee burgers gewond. Een grote krater in de grond tussen twee flatgebouwen geeft aan dat het wapen hoogstwaarschijnlijk een grote raket was.

Uman

Bij een andere aanval op 24 februari om 07.00 uur in Uman, in de regio Cherkasy in het midden van Oekraine, is waarschijnlijk een burger gedood bij een aanval waardoor ook een nabijgelegen restaurant werd beschadigd.

Algemene Vergadering VN moet spoedvergadering houden

Amnesty-onderzoek naar de willekeurige aanvallen door de Russische strijdkrachten bij hun militaire operaties in Oekraïne, levert onweerlegbaar bewijs van schendingen van het oorlogsrecht en de internationale mensenrechtenwetgeving.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal later vandaag bijeenkomen om de situatie te bespreken. Het is waarschijnlijk dat Rusland een veto zal uitspreken tegen elke resolutie die door andere lidstaten wordt ingediend. Daarom roept Amnesty International op tot een spoedzitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

‘Als de Veiligheidsraad door een veto wordt lamgelegd, is het aan alle leden om op te treden’, zegt Agnes Callamard. ‘We roepen de Algemene Vergadering van de VN op om in een spoedvergadering bijeen te komen en een resolutie aan te nemen waarin de onwettige aanval van Rusland wordt veroordeeld. Ook moet in de resolutie worden opgeroepen om een einde te maken aan alle schendingen van het oorlogsrecht en de mensenrechten. Het leven, de veiligheid en het welzijn van miljoenen burgers staan ​​op het spel.’

 

Lees meer over de aanval op Oekraïne.

Meer over dit onderwerp