In Hongkong is op 18 november 2022 radiopresentator en politiek commentator Edmund Wan vrijgelaten. Wan, beter bekend als ‘Giggs’, werd beschuldigd van opruiing en witwassen.
© Private

Politiek commentator ‘Giggs’ in Hongkong vrijgelaten

In Hongkong is op 18 november 2022 radiopresentator en politiek commentator Edmund Wan vrijgelaten. Wan, beter bekend als ‘Giggs’, werd beschuldigd van opruiing en witwassen. Hij gaf echter alleen maar zijn mening over de regeringen van Hongkong en China tijdens zijn radioshow. Ook organiseerde hij een inzamelingsactie voor jongeren in Taiwan.

Wan werd aangeklaagd onder de nationale veiligheidswet die in juli 2020 in Hongkong in werking trad. De vage definitie van ‘nationale veiligheid’ zoals de autoriteiten van Hongkong hanteren, is in lijn met die van China en wordt gebruikt om mensen die kritiek op de overheid hebben de mond te snoeren.

‘Opruiing en witwassen’

Op 8 februari 2021 werd Wan officieel beschuldigd van ‘het plegen van een daad met opruiende bedoelingen’, een aanklacht die stamt uit het koloniale tijdperk. Hij werd op 10 mei 2021 ook nog beschuldigd van ‘witwassen’ ondanks het feit dat de aanklager hiervoor weinig bewijs leverde. Op 7 oktober 2022 werd Wan veroordeeld tot 32 maanden gevangenisstraf. De rechtbank beval de confiscatie zo’n 590.000 euro, geld dat Wan had ingezameld voor jonge demonstranten in Hongkong in Taiwan. Wan zat voorafgaand aan zijn veroordeling meer dan 19 maanden vast.

 Veiligheidswet

Op 30 juni 2020 nam China de nationale veiligheidswet voor Hongkong aan, die meteen in werking trad. Die wet heeft verstrekkende gevolgen. Zij is uiterst vaag gedefinieerd en zeer breed: feitelijk kan alles als een bedreiging voor de ‘nationale veiligheid’ worden bestempeld.

Onder de veiligheidswet kan een levenslange gevangenisstraf worden opgelegd vanwege ‘afscheiding’, ‘ondermijning’, ‘terrorisme’ en het ‘heimelijk samenspannen met buitenlandse strijdkrachten’. Deze strafbare feiten zijn zo ruim gedefinieerd waardoor ze gemakkelijk kunnen worden gebruikt in politiek gemotiveerde processen. Het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties heeft al herhaaldelijk hun bezorgdheid geuit over de nationale veiligheidswet. Zij stellen dat de wet kan leiden tot het ‘ondermijnen van de mensenrechten’.

Achtergrond

Voor zijn arrestatie was Giggs presentator van vier shows op een onafhankelijk online radiostation in Hongkong. Hij liet zich vaak kritisch uit over de autoriteiten van Hongkong en China. In februari 2020 startte hij een inzamelingsactie voor het sponsoren van de opleiding van een groep Hongkongse jongeren die naar Taiwan was gevlucht. Dat gebeurde toen de regering van Hongkong tienduizenden jongeren arresteerde nadat ze deelnamen aan de massale protesten van 2019.

Meer over dit onderwerp