In Hongkong is op 18 november 2022 radiopresentator en politiek commentator Edmund Wan vrijgelaten. Wan, beter bekend als ‘Giggs’, werd beschuldigd van opruiing en witwassen.
© Private

Veroordeling van presentator Giggs nieuw bewijs van keihard optreden tegen critici in Hongkong

In Hongkong is radiopresentator en politiek commentator Edmund Wan, beter bekend als Giggs, tot 2 jaar en 8 maanden gevangenisstraf veroordeeld. Hij werd beschuldigd van opruiing en het witwassen van geld.

Giggs zat al 18 maanden in voorarrest. Hij uitte in zijn radioshow zijn mening over de regeringen van Hongkong en China. Ook organiseerde hij een inzamelingsactie voor jonge demonstranten in Taiwan.

Nieuw middel voor onderdrukking critici

‘Met deze laakbare gevangenisstraf van een dj die zijn mening durfde uit te spreken en de opleiding van jonge demonstranten financierde, lijken de autoriteiten van Hongkong nieuwe middelen gevonden te hebben om zich op mensen te richten met een afwijkende mening’, zegt Gwen Lee van Amnesty International.

Behalve dat Giggs de laatste regeringscriticus is die gevangenzit op beschuldiging van ‘opruiing’, een aanklacht die stamt uit het koloniale tijdperk, is hij ook veroordeeld voor het witwassen van geld, ondanks het feit dat de aanklager hiervoor weinig bewijs leverde.

Nieuwe aanklachten tegen critici

Activisten in Hongkong zijn niet langer alleen bang voor de draconische Nationale Veiligheidswet. Steeds vaker worden ze ook het doelwit van een reeks andere aanklachten die kunnen worden misbruikt om hen te straffen. Zonder jury en geconfronteerd met een ingeperkt rechtsbijstandssysteem – binnen een gerechtelijk systeem dat in toenemende mate gericht is op ‘nationale veiligheidszaken’ – is de mogelijkheid van Giggs en andere activisten om zichzelf te verdedigen ernstig aangetast.

Politiek gemotiveerd

Gezien de zero tolerance-benadering van de regering van Hongkong sinds 2019, is het moeilijk te geloven dat zijn veroordeling niet politiek gemotiveerd is. De autoriteiten moeten Edmund Wan vrijlaten en alle aanklachten tegen hem laten vallen, tenzij ze voldoende geloofwaardig en toelaatbaar bewijs kunnen leveren dat hij een strafbaar feit heeft gepleegd.

Achtergrond

Voor zijn arrestatie was Giggs presentator van vier shows op een onafhankelijk online radiostation in Hongkong. Hij liet zich vaak kritisch uit over de autoriteiten van Hongkong en China. In februari 2020 startte hij een inzamelingsactie voor het sponsoren van de opleiding van een groep Hongkongse jongeren die naar Taiwan was gevlucht. Dat gebeurde toen de regering van Hongkong tienduizenden jongeren arresteerde nadat ze deelnamen aan de massale protesten van 2019.

Op 21 november 2020 werd Giggs gearresteerd op grond van de Nationale veiligheidswet van Hongkong. Op 8 februari 2021 werd hij officieel beschuldigd van vier ‘daden met een opruiende bedoeling’ op basis van de opruiingswetten uit het koloniale tijdperk. Vervolgens werd hij op 10 mei 2021 beschuldigd van vijf gevallen van witwassen en één van ‘samenzwering tot het plegen opruiing’. Die beschuldigingen hadden betrekking op zijn kritiek op het regeringshoofd van Hongkong en de Chinese Communistische Partij.

 

Lees meer over de Nationale veiligheidswet.