© AI

Politie beschermt demonstraties voor vrouwenrechten Oekraïne

Een mooi succes voor de vrouwenbeweging in Oekraïne. Op 8 maart (Internationale Vrouwendag) waren er in zeven steden in het land demonstraties voor vrouwenrechten. En allemaal werden ze door de politie beschermd.

Dat was vorig jaar wel anders. In 2018 werden tijdens en na afloop van 8 maart-demonstraties activisten aangevallen door extreemrechts groeperingen. Amnesty vroeg tijdens Write4Rights 2018 aandacht voor Vitalina Koval, boegbeeld van de Oekraïense LHBTI- en vrouwengemeenschap. ‘Vitalina en haar medeactivisten ontvangen steeds vaker bedreigingen van rechtsextremistische groepen. Tijdens haar protesten werd Vitalina aangevallen en bedreigd en ondanks haar vraag om hulp biedt de politie geen bescherming,’ schreven we vorig jaar.

Lobby bij autoriteiten

Amnesty International riep de autoriteiten van Oekraïne op ervoor te zorgen dat mensen als Vitalina veilig hun werk kunnen doen. Ook hadden we in februari een gesprek op het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar we het onder meer hadden over de straffeloosheid voor extreemrechtse groeperingen.

Goede bescherming door de politie

Dit jaar werden de demonstranten goed beschermd door de politie, die van te voren ook veiligheidsmaatregelen met de demonstranten had doorgesproken. De demonstraties verliepen zonder incidenten. Vitalina Koval liep mee in de stad Oezjhorod, waar ze ook een speech hield.

Meer over dit onderwerp