Vital Shyshou (Vital Shishov)
© Private archive

Oekraïne moet onderzoek doen naar verdachte dood prominente activist uit Belarus

Oekraïne moet onderzoek doen naar verdachte dood prominente activist uit Belarus

De prominente activist Vital Shyshou (Vitaly Shishov) uit Belarus, werd op 3 augustus dood gevonden. Hij hing in een park in Kiev, Oekraïne, waar hij in ballingschap woonde. In het onderzoek naar zijn dood wordt rekening gehouden met een mogelijke link naar zijn politieke activisme. 

‘We verwelkomen de start van het onderzoek naar de tragische dood van Vital Shyshou’, zegt Marie Struthers van Amnesty International. ‘De omstandigheden omtrent zijn dood suggereren dat deze gelinkt kunnen zijn aan de vervolging van vreedzame demonstranten door de autoriteiten van Belarus (Wit-Rusland). De autoriteiten van Oekraïne moeten de uitkomsten van het onderzoek openbaar maken, en een mogelijke verdachte in een eerlijke rechtszaak berechten.’

Veel mensen uit Belarus die gevlucht zijn voor politieke onderdrukking, zijn in Oekraïne terechtgekomen. Het is belangrijk dat de autoriteiten van Oekraïne tastbare stappen nemen om hun veiligheid te garanderen. Daarnaast is het van even groot belang dat de rest van de wereld aandacht schenkt aan de voortdurende onderdrukking in Belarus.

‘De Oekraïense autoriteiten zijn er tot nu toe niet goed in geslaagd om moorden en aanvallen op buitenlanders die toevlucht zoeken in het land te onderzoeken. We hopen dat dat in dit geval anders zal zijn’, zegt Marie Struthers.

Vermoord in Oekraïne

Vital Shyshou staat aan het hoofd van ‘Belarusian House’ in Oekraïne – een ngo die mensen helpt die Belarus zijn ontvlucht uit angst voor politieke represailles. Hij werd gevonden, hangend in een park, niet ver van zijn woning, nadat hij vermist raakte toen hij ’s morgens ging joggen. Zijn mobiele telefoon en persoonlijke bezittingen had hij bij zich.

De politie is een onderzoek gestart waarin rekening wordt gehouden met de mogelijkheid dat zijn dood een geval van ‘moord vermomd als zelfmoord’ is. Volgens de collega’s van Shyshou merkte hij dat hij in de gaten werd gehouden. En ook zouden ze waarschuwingen hebben ontvangen over sinistere plannen van de Belarussische veiligheidsdienst. Shyshou zou deze genegeerd hebben.

De afgelopen jaren zijn meerdere gevluchte politieke activisten in Oekraïne vermoord. Onder hen de Belarussiche journalist Pavel Sharamet (Sheremet) die in 2016 werd vermoord, het voormalige Russische lid van de Duma Denis Voronenkov die in 2017 werd vermoord, de Tsjetsjeense vluchteling Adam Osmayev die in 2017 eerst twee moordpogingen overleefde, en zijn vrouw Amina Okueva die in datzelfde jaar werd vermoord. Anderen overleefden moordpogingen. De Oekraïense autoriteiten kregen zware kritiek van mensenrechtenorganisaties omdat ze geen goed onderzoek naar deze zaken hebben gedaan.