Arrestaties bij demonstraties in Turkije
© AFP/Getty Images

NGO’s in Turkije schouder aan schouder tegen ondermijning rechtsstaat

Samen verzetten we ons tegen de aanvallen op maatschappelijke organisaties. Dat schrijven 10 prominente ngo’s in een open brief aan de Turkse overheid.

De tien ngo’s, waaronder Amnesty en Human Rights Watch, hebben de krachten gebundeld in hun verzet tegen de absurde beschuldigingen tegen Osman Kavala en andere vooraanstaande mensenrechtenverdedigers. Ze roepen de Turkse overheid op om de beschuldigingen te laten vallen, en om een eind te maken aan de almaar toenemende repressie en criminalisering van maatschappelijke organisaties.

Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu en 14 anderen worden aangeklaagd wegens “pogingen om de regering omver te werpen.” Het draait daarbij vooral om de Gezi Park-protesten in 2013. De vreedzame protesten rond het park in Istanbul werden door de politie met harde hand neergeslagen.

Mensenrechtenverdedigers, journalisten en academici

Ook veel media zijn het slachtoffer van de heksenjacht van de overheid op iedereen die kritische vragen stelt over de toestand in Turkije. Vandaag staan de mensenrechtenverdedigers Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu and Ahmet Nesin terecht voor een solidariteitsactie met de inmiddels gesloten krant Özgür Gündem.

Mensenrechtenverdediger Eren Keskin, tevens adjunct-hoofdredacteur van Özgür Gündem, staat ook terecht in meer dan 100 zaken. Tegelijkertijd zijn 129 activisten van Academici voor Vrede veroordeeld tot gevangenisstraffen.

Georkestreerde aanvallen

‘Wij, de organisaties die deze brief ondertekenen, verzetten ons gezamenlijk tegen deze pogingen om maatschappelijke organisaties in Turkije te vernietigen,’ schrijven de organisaties in hun open brief Open brief ngo's aan Turkse overheid (Engels) . ‘We roepen op om een einde te maken aan de georkestreerde aanvallen op burgerrechtenactivisten in Turkije, die geïntimideerd worden en het slachtoffer zijn van juridisch getreiter, en we herinneren de overheid aan haar verplichting onder internationale wetgeving om de mensenrechten te beschermen.’