Biram Dah Abeid Mauritanië
© Courtesy IRA Mauritanie

Mauritanië: arrestaties in aanloop naar verkiezingen verontrustend

In Mauritanië zijn een oppositieleider, activisten en twee journalisten gearresteerd. De arrestaties zijn een alarmerend signaal voor critici van de regering. Ze zijn mogelijk politiek gemotiveerd. In september vinden in Mauritanië parlements-, regionale en lokale verkiezingen plaats.

Biram Dah Abeid, president van een organisatie die strijdt tegen slavernij, werd op 7 augustus 2018 opgepakt. Twee dagen later volgde de arrestatie van Adbellahi el Housein Mesoud, eveneens lid van die organisatie. Op 8 augustus werden de onlinejournalisten Babacar Ndiaye en Mahmoudi Ould Saibout opgepakt nadat ze een artikel hadden geplaatst waarin ze zich kritisch uitlieten over een advocaat die nauwe banden met de regering onderhoudt.

Arrestaties mogelijk politie gemotiveerd

Biram Dah Abeid en Abdellahi el Housein Mesoud werden gearresteerd nadat een journalist een klacht had ingediend. Abeid zou hem hebben bedreigd. Er was geen arrestatiebevel; Abeid kreeg te horen dat het ging om ‘een opdracht van hogerhand’. Abeid werd gearresteerd op de dag dat de kandidatenlijst voor de parlementsverkiezingen bekend werd. Hij is een van de kandidaten.

‘Het moment van Abeids arrestatie zo vlak voor de verkiezingen geeft te denken’, zegt François Patuel van Amnesty International. ’Het zou geen verrassing zijn als de aanklachten politiek gemotiveerd zijn.’

Advocaten tegengewerkt

Biram Dah Abeid wordt beschuldigd van ‘vrijwillige aanvallen op het leven en de integriteit van een persoon’ en het ‘dreigen met geweld’. Abdellahi el Housein Mesoud is aangeklaagd vanwege ‘medeplichtigheid’. De advocaten van Abeid en Mesoud mochten hun cliënten vaak niet bezoeken. Ook mogen ze de politierapporten niet inzien en evenmin het belastende bewijs dat aan de aanklager is gegeven. Babacar Ndiaye en Mahmoudi Ould Sailbout zijn nog niet aangeklaagd.

Amnesty’s oproep

Amnesty International roept de autoriteiten van Mauritanië op om onmiddellijk een einde te maken aan de arrestatie van journalisten, leden van de oppositie en anti-slavernij-activisten.

Achtergrond

Activisten en organisaties die actievoeren tegen slavernij worden al langer lastiggevallen. Zo zit Mohamed Ould Ghadda in de gevangenis na aanklachten over corruptie. Ook hij werd zonder arrestatiebevel opgepakt door mensen in burgerkleding die beweerden van de politie te zijn. Ould Gaddha had aangegeven zich verkiesbaar te stellen voor de verkiezingen van september, maar mocht zich niet kandidaatstellen omdat er een rechtszaak tegen hem loopt. De VN-Werkgroep voor willekeurige detentie noemt Gaddha’s arrestatie arbitrair en vroeg om zijn onmiddellijke vrijlating.

Meer over dit onderwerp