Politiegeweld in Belarus
© © TUT.BY/AFP/Getty Images

In Belarus zijn op één dag meer dan duizend mensen gearresteerd tijdens vreedzame protesten

In Belarus zijn op één dag meer dan duizend mensen gearresteerd tijdens vreedzame protesten

In Belarus wordt de onderdrukking van vreedzame demonstranten verder opgeschroefd. De veiligheidstroepen onder leiding van president Loekashenko pakten op één dag meer dan duizend mensen op.

‘De veiligheidstroepen tilden de mensenrechtencrisis in Wit-Rusland naar een nieuw niveau, met gruwelijke beelden van de oproerpolitie die inslaan op ongewapende demonstranten en ouderen in politiebusjes duwde,’ zegt Marie Struthers van Amnesty International.

Toenemende onderdrukking

‘Dit maakt het toch al lijvige dossier van mensenrechtenschendingen door de overheid nog zwaarder. Er wordt op onwettige wijze gebruikgemaakt van geweld, er zijn willekeurige massa-arrestaties, mensen die zich uitspreken tegen de regering van Loekasjenko worden mishandeld en gemarteld. Honderden gearresteerden kunnen tot 15 dagen administratieve detentie krijgen. Die straf kan meerdere keren worden opgelegd, wat neerkomt op een langdurige gevangenisstraf die bedoeld is om critici het zwijgen op te leggen en te intimideren,’ zegt Struthers.

Amnesty’s oproep

‘Wereldwijd eisen honderdduizenden Amnesty-aanhangers dat de Belarussische autoriteiten stoppen met het onderdrukken van mensen en de mensenrechten respecteren,’ zegt Struthers. ‘Onze wereldwijde beweging zal ervoor zorgen dat degenen die mensenrechtenschendingen plegen tegen vreedzame demonstranten of hiertoe bevelen geven, op een dag voor de rechter moeten verschijnen.’

Achtergrond

Volgens de Belarussische mensenrechtenorganisatie Viasna pakten veiligheidstroepen afgelopen weekeinde 1.053 mensen op in Minsk en andere steden. Het was de veertiende zondag op rij dat geprotesteerd werd tegen de regering van president Loekashenko. Onder de gedetineerden zijn volgens de Belarussische Journalistenvereniging zeker negen journalisten die verslag deden van de demonstraties.

In Minsk werden de demonstranten door de politie opgesplitst in afzonderlijke groepen die daarna door de politie werden achtervolgd. Ook ’s avonds nadat de protesten waren afgelopen werden in Minsk nog mensen gearresteerd. Volgens ooggetuigen en videobeelden gebruikte de politie willekeurig geweld sloegen agenten demonstranten en omstanders.