Herdenking van de gebeurtenissen op het Tiananmen-plein in 2019, Hongkong
© Vernon Yuen/NurPhoto

Hongkong: vervolgen van mensen vanwege Tiananmen-wake is nieuwe poging om vreedzame kritiek te smoren

Hongkong: vervolgen van mensen vanwege Tiananmen-wake is nieuwe poging om vreedzame kritiek te smoren

Tussen 11 en 12 juni heeft de politie dertien mensen laten weten dat zij eind juni door de rechtbank zullen worden gedagvaard omdat ze anderen ‘aanmoedigden’ om deel te nemen aan een bijeenkomst op 4 juni. Die dag wilden veel Hongkongers de gebeurtenissen op het Tiananmen-plein in de Chinese hoofdstad Beijing herdenken, nu 31 jaar geleden.

‘Dat nu de organisatoren van de jaarlijkse Tiananmen-wake doelwit zijn van de autoriteiten, is een nieuwe aanval op de vrijheid meningsuiting en vreedzame demonstratie,’ zegt Man-Kei Tam van Amnesty Hongkong. ‘De naderende komst van China’s Orwelliaanse nationale veiligheidswet, lijkt de autoriteiten van Hongkong aan te moedigen om de onderdrukking van critici op te voeren. De wake op 4 juni is een moment voor mensen in Hongkong om de slachtoffers die 31 jaar geleden vielen, te herdenken. Dat de autoriteiten deze vreedzame bijeenkomst aangrijpen om critici aan te pakken, is weerzinwekkend.’

Onderdrukking neemt toe

‘Een jaar nadat de politie van Hongkong demonstranten met buitensporig veel geweld aanviel tijdens massademonstraties, gaat de onderdrukking van de vrijheden onverminderd door. Maar zoals blijkt uit de wijze waarop mensen vandaag vreedzaam de straat op gingen om stil te staan bij het harde politieoptreden op 12 juni 2019, zullen zij vreedzaam blijven pleiten voor die vrijheden en zullen ze zich niet laten tegenhouden door repressie,’  zegt Man-Kei Tam.

Achtergrond

Op 12 juni 2019 werden demonstraties tegen de uitleveringswet met veel geweld uiteengeslagen.

Op de avond van 3 op 4 juni 1989 kwamen op het Tiananmen-plein in Beijing honderden – mogelijk duizenden – mensen om het leven toen troepen het vuur openden op studenten en arbeiders die vreedzaam opriepen tot politieke en economische hervormingen en een einde aan corruptie.

Lees meer in de blog van Amnesty’s China-specialist Stijn Deklerck.