De man die in zijn eentje een colonne tanks tegenhoudt op het Tiananmenplein werd bekend als 'Tankman'
© Getty Images

Hongkong: mensen moeten vreedzaam de Tiananmen-opstand kunnen herdenken

De autoriteiten van Hongkong hebben een wake verboden ter herdenking van het neerslaan van de opstand op het Tiananmen-plein. Zij gebruiken de coronacrisis als excuus hiervoor.

Voor het eerst in dertig jaar kan de herdenking niet doorgaan vanwege de social distancing-maatregelen. Joshua Rosenzweig van Amnesty International zegt hierover: ‘Het coronavirus mag niet als excuus gebruikt worden om de vrije meningsuiting te onderdrukken. De Hongkongse autoriteiten zouden de Tiananmen-wake moeten faciliteren in plaats van deze te verbieden. Juist op 4 juni moeten mensen op vreedzame wijze gebruik kunnen maken van hun recht op vrije meningsuiting en op demonstratie.’

Protest op Tiananmen-plein

In 1989 werden in de nacht van 3 op 4 juni in Beijing honderden en mogelijk zelfs duizenden mensen gedood toen troepen het vuur openden op studenten en arbeiders die vreedzaam demonstreerden op het Tiananmen-plein. De demonstranten riepen op tot politieke en economische hervormingen en om een einde aan corruptie. Het precieze aantal slachtoffers is onbekend omdat de Chineze autoriteiten de discussie over het neerslaan van de protesten al drie decennia lang tegenhouden.

Elk jaar herdenken op 4 juni in het Victoriapark in Hongkong tien- en soms honderdduizenden mensen de doden van Tiananmen. Zij roepen daarbij de Chinese autoriteiten op om de waarheid over die nacht te onthullen en om de verantwoordelijkheid te nemen voor de slachtoffers.

Definitief einde van de wake?

‘We zagen de afgelopen weken dat de politie van Hongkong herhaaldelijk vreedzame protesten met buitensporig veel geweld heeft tegengehouden en massaal mensen heeft gearresteerd. Daarbij werd gebruikgemaakt van traangas en pepperspray,’ zegt Rosenzweig. ‘Door deze herdenking als ‘illegaal’ te bestempelen, laat de politie de spanningen onnodig verder oplopen. Duizenden mensen willen alleen maar een kaarsje branden voor de mensen die op 4 juni 1989 om het leven kwamen. Met dit demonstratieverbod en de rampzalige nieuwe veiligheidswet is het onduidelijk of de Tiananmen-wake ooit nog mag plaatsvinden.’

Achtergrond

De politie verbood de wake in verband met de volksgezondheid. Het verbod om, in verband met het coronavirus, met meer dan acht mensen samen te komen, is recent verlengd tot 5 juni. De afgelopen zes weken zijn in Hongkong tien mensen besmet geraakt.

 

Meer over dit onderwerp