Solidariteitsactie van Amnesty Nederland met Hongarije in 2018.
© Jordi Huisman

Hongarije trekt omstreden ngo-wet definitief in, maar zorgen blijven

Het Hongaarse parlement heeft vandaag eindelijk de ‘LexNGO’ uit 2017 ingetrokken, de wet die het werk van het maatschappelijk middenveld in Hongarije stigmatiseerde en belemmerde. Dat is goed nieuws, maar het is zorgwekkend dat meteen nieuwe maatregelen werden geïntroduceerd die het werk van ngo’s bemoeilijken.

‘Vandaag is een grote dag omdat we hebben bewezen dat we met veerkracht en doorzettingsvermogen een verschil kunnen maken’, zegt Dávid Vig, directeur van Amnesty Hongarije. ‘We hebben jarenlang samen met andere ngo’s in Hongarije gevochten tegen de lastercampagnes. Vandaag zien we eindelijk dat de wet wordt ingetrokken die eigenlijk nooit had mogen worden aangenomen.’

Het terugtrekken van de wet komt meer dan tien maanden nadat het Hof van Justitie van de Europese Unie besloot dat de Hongaarse ngo-wet in strijd is met de wetten van de Europese Unie.

Nieuwe maatregelen nieuwe bedreiging voor ngo’s

‘Helaas kunnen we niet achterover leunen: de nieuwe maatregelen vormen een nieuwe uitdaging’, zegt Vig. ‘Wij zijn bezorgd dat deze nieuwe wijzigingen de nationale rekenkamer in staat kunnen stellen om selectief controle uit te oefenen op bepaalde ngo’s. De administratieve rompslomp die dat met zich meebrengt zal die ngo’s het werk zo moeilijk mogelijk maken. We zijn vooral bezorgd dat die controles zullen worden opgelegd aan ngo’s die kritiek hebben op de regering.’

‘Ngo’s moeten in Hongarije al transparant opereren, dus wij vrezen dat dit een nieuwe poging is om kritische organisaties te stigmatiseren en tegen te werken. We zijn nog steeds vastbesloten om te strijden tegen elke wet of maatregel die het essentiële werk van het maatschappelijk middenveld in gevaar brengt. We roepen de regering op om een ​​klimaat te garanderen waarin ngo’s vrij en onafhankelijk hun essentiële werk kunnen uitoefenen’, zegt Dávid Vig.

 

 

Meer over dit onderwerp