Hongarije: terreuraanklachten Syrische man niet ingetrokken

Het Hongaarse Hof van beroep heeft vandaag besloten vast te houden aan de veroordeling van Ahmed H. De Syriër wordt beschuldigd van ‘medeplichtigheid aan een terreurdaad’ tijdens rellen aan de Servisch-Hongaarse grens.

In september 2015 stond H. voor de gesloten grensovergang. De op Cyprus woonachtige H. vergezelde zijn ouders en andere familieleden die Syrië waren ontvlucht en in Europa een veilig heenkomen zochten. Aan de grens riep hij een menigte via een megafoon op kalm te blijven tijdens een confrontatie met de politie, en eiste hij de doorgang. Ahmed H. werd gearresteerd.

Stenen gegooid

Ahmed H. gaf toe enkele stenen te hebben gegooid. Op 30 november 2016 werd hij tot 7 jaar gevangenisstraf veroordeeld, een straf die de rechter vandaag terugbracht naar 5 jaar. Volgens het Hongaarse Openbaar Ministerie probeerde hij de autoriteiten te dwingen om de grens te openen. De aanklagers interpreteerden dit als een ‘terreurdaad’.

Uitholling rechtsstaat

‘De absurde veroordeling van Ahmed heeft niets met gerechtigheid te maken, maar wordt door de Hongaarse autoriteiten gebruikt om vluchtelingen en migranten en de mensen die hen bijstaan te demoniseren’, zegt Eda Seyhan van Amnesty International. ‘Door aan terrorisme gerelateerde maatregelen schaamteloos te misbruiken en door zich niets aan te trekken van de wet, is deze uitspraak een nieuw voorbeeld van de uitholling van de rechtsstaat.’

Vage antiterreurmaatregelen

Ahmed H. werd veroordeeld op basis van de antiterreurwet. In juni 2016 werd een serie antiterrorismemaatregelen van kracht die zijn gebaseerd op het uiterst vage en brede begrip ‘terroristische dreiging’. In geval het parlement een ‘terroristische dreiging’ uitroept, krijgt de regering voor onbepaalde tijd buitengewoon grote bevoegdheden, die een bedreiging van de mensenrechten vormen. Te denken valt aan het opschorten van wetten, het versneld aannemen van nieuwe noodmaatregelen, beperking van de bewegingsvrijheid en het verbieden van openbare bijeenkomsten.

Straf teruggebracht

De rechtbank bracht de gevangenisstraf van Ahmed H. terug naar 5 jaar. H. moet minimaal tweederde van zijn straf uitzitten. Aangezien hij al 3 jaar vastzit, komt Ahmed H. vermoedelijk begin 2019 vrij.

Lees meer over de mensenrechtensituatie in Hongarije.