Pegasus-project: enorm data-lek onthult dat spyware van Israëlische NSO Group werd gebruikt om activisten, journalisten en politieke leiders wereldwijd op de korrel te nemen
© Forbidden Stories

Hongarije moet met een helder antwoord komen voor het Pegasus-schandaal

Het Hongaarse journalistieke onderzoeksplatform Direkt36 heeft vandaag een grootschalig onderzoek gepubliceerd naar het gebruik van de beruchte Pegasus-spyware van de NSO Group in Hongarije. Daaruit bleek dat de telefoons van meer dan 300 Hongaarse burgers werden geïdentificeerd als mogelijke doelwitten voor infectie. Experts van Amnesty International konden verschillende gevallen bevestigen waarin de spyware met succes was geïnstalleerd.

‘De Hongaarse regering moet onmiddellijk een reactie geven op deze onthulling door het Pegasus-project’, zegt Dávid Vig, directeur van Amnesty Hongarije. ‘Ze moet verduidelijken of zij op de hoogte was van de geheime surveillance van journalisten, zakenmensen en anderen, of deze goedkeurde. Als de Hongaarse autoriteiten van deze schendingen op de hoogte waren, moeten ze uitleggen op welke basis ze dit hebben toegestaan.’

Al langer zorgen

De surveillancepraktijken van Hongarije zijn al lange tijd een punt van zorg. De Hongaarse Wet op de Veiligheidsdiensten staat geheime surveillance toe zonder onafhankelijk extern toezicht. Dit onderzoek toont de dringende noodzaak van hervorming aan. De Hongaarse overheid moet regelgeving invoeren die voldoet aan internationale normen en die waarborgen biedt tegen ongecontroleerde verzameling en mogelijk misbruik van persoonsgegevens.

Amnesty’s oproep

De NSO Group kan zich niet langer verschuilen achter de bewering dat haar spyware alleen wordt gebruikt om criminaliteit te bestrijden – er is overweldigend en groeiend bewijs dat Pegasus systematisch wordt gebruikt voor onderdrukking en misbruik. Amnesty International roept de NSO Group op om onmiddellijk te stoppen met de verkoop van haar apparatuur aan landen waarvan bekend is dat ze mensenrechtenverdedigers en journalisten illegaal bespioneren. De surveillance-sector gaat haar boekje ver te buiten. Staten moeten een wereldwijd moratorium instellen op de verkoop, het vervoer en het gebruik van surveillance-apparatuur, totdat er regels voor zijn opgesteld die de mensenrechten eerbiedigen.’

Achtergrond

De onthullingen komen als onderdeel van het Pegasus Project, een baanbrekende samenwerking tussen meer dan 80 journalisten van 17 mediaorganisaties in tien landen, gecoördineerd door Forbidden Stories, een in Parijs gevestigde media-non-profitorganisatie. Amnesty International bood technische ondersteuning en voerde geavanceerde forensische tests uit op mobiele telefoons om sporen van spyware van de NSO Group te identificeren.

Het Israëlische bedrijf in surveillancetechnologie NSO Group wordt gefinancierd door de grote private equity-firma’s Novalpina Capital en Francisco Partners, die talloze investeerders achter zich hebben staan. Pensioenfondsen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben belangen in het mensenrechten schendende bedrijf.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde in 2016 in de zaak Szabó en Vissy versus Hongarije dat de Hongaarse wetgeving onvoldoende waarborgen biedt tegen misbruik en het recht op privacy en op een gezinsleven schendt. Het Hof constateerde dat de toezichtmaatregelen van invloed kunnen zijn op vrijwel iedereen in Hongarije, aangezien de overheid technologisch in staat is enorme hoeveelheden gegevens te onderscheppen die mogelijk toebehoren aan personen die niets te maken hebben met een bepaald onderzoek.

Volgens het Hof moet elke zaak voor surveillance worden getoetst door een van de overheid onafhankelijke instantie. Momenteel is het ministerie van Justitie bevoegd om toezicht en gegevensverzameling toe te staan, zonder dat er extern wordt beoordeeld of het onderscheppen van communicatie strikt noodzakelijk was.

 

Lees meer over het Pegasus-project.

Lees ‘Apple iPhones geïnfecteerd met NSO-spyware

Lees ‘Rwandese autoriteiten volgden met NSO-spyware duizenden activisten, journalisten en politici

 

Meer over dit onderwerp