Paul Rusesabagina
© The Washington Post via Getty Images

Pegasus-project: Rwandese autoriteiten volgden met NSO-spyware mogelijk duizenden activisten, journalisten en politici

Uit nieuw bewijsmateriaal van Amnesty International en Forbidden Stories blijkt dat de Rwandese overheid de spyware van de NSO Group gebruikte om mogelijk meer dan 3500 activisten, journalisten en politici in de gaten te houden. Ook de telefoon van Carine Kanimba, dochter van Paul Rusesabagina, werd geinfecteerd. Rusesabagina geniet grote bekendheid door de film Hotel Rwanda.

(Dit artikel is geüpdatet op donderdag 22 juli 2021 ivm een eerdere foutieve vertaling van het originele persbericht)

De spyware van de NSO Group speelt een rol bij massale mensenrechtenschendingen in de hele wereld, zo blijkt uit een groot onderzoek naar het lekken van 50 duizend telefoonnummers van mensen die potentiële doelwitten van surveillance zijn. Het gaat hierbij onder meer om staatshoofden, activisten en journalisten, en de familie van Jamal Khashoggi.

Forbidden Stories

Het Pegasus-project is een baanbrekend samenwerkingsverband van meer dan 80 journalisten van 17 mediaorganisaties in tien landen. Het project wordt gecoördineerd door Forbidden Stories, een media-ngo uit Parijs. Forbidden Stories krijgt technische ondersteuning van Amnesty International, die mobiele telefoons met geavanceerde middelen onderzocht om sporen van spyware te ontdekken.

Surveillance in België

Gisteren werd bekend dat de Rwandese autoriteiten sinds 2016 de telefoons van meer dan 3500 activisten, journalisten, politieke tegenstanders, buitenlandse politici en diplomaten zijn binnengedrongen met behulp van NSO’s Pegasus-software. Enkele van de telefoons waren van Paul Rusesabagina’s dochter Carine Kanimba en mensen in haar omgeving. Kanimba woont in België.

Paul Rusesabagina

Rusesabagina werd beroemd door de film Hotel Rwanda, dat gebaseerd is op gebeurtenissen uit zijn eigen leven tijdens de Rwandese genocide. Hij zit momenteel gevangen in de Rwandese hoofdstad Kigali en kan een levenslange gevangenisstraf krijgen op beschuldiging van terrorisme.

Pensioenfondsen verdienen er ook aan

Het Israëlische bedrijf in surveillancetechnologie NSO Group wordt gefinancierd door de grote private equity-firma’s Novalpina Capital en Francisco Partners, die talloze investeerders achter zich hebben staan. Pensioenfondsen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben belangen in het mensenrechten schendende bedrijf.

Amnesty’s standpunt

‘Vanwege de overstelpende bewijslast kan de NSO Group niet volhouden dat haar producten alleen worden ingezet tegen criminelen,’ zegt Amnesty’s secretaris-generaal Agnès Callamard. ‘Het bedrijf moet onmiddellijk stoppen met de verkoop van zijn apparatuur aan landen waarvan bekend is dat ze mensenrechtenverdedigers en journalisten illegaal bespioneren. De surveillance-sector gaat haar boekje ver te buiten. Staten moeten een wereldwijd moratorium instellen op de verkoop, het vervoer en het gebruik van surveillance-apparatuur, totdat er regels voor zijn opgesteld die de mensenrechten eerbiedigen.’

##

Als reactie op valse beschuldigingen op sociale media en onnauwkeurige verhalen in de media met betrekking tot het Pegasus-project, heeft Amnesty International de volgende verklaring afgegeven:

Amnesty International staat categorisch achter de bevindingen van het Pegasus-project en dat de gegevens onweerlegbaar zijn gekoppeld aan potentiële doelen van de Pegasus-spyware van NSO Group. De valse geruchten die op sociale media worden verspreid, zijn bedoeld om de aandacht af te leiden van het feit dat wijdverbreid op onwettige wijze journalisten, activisten en anderen doelwit zijn, zoals het Pegasus-project heeft onthuld.

Meer over dit onderwerp